Vladimir Putin: Rusia rămâne lider pe piața energetică mondială

La Săptămâna Energiei Rusești 2024, președintele Putin a subliniat poziția Rusiei ca actor major pe piața energetică globală. El a detaliat planurile de diversificare a exporturilor și dezvoltare tehnologică în sectorul energetic.

Septembrie 27, 2024 - 00:57

Putin a criticat sancțiunile occidentale și a declarat că Rusia își reorientează exporturile energetice către Asia. Președintele rus a anunțat o nouă strategie energetică până în 2050 și investiții majore în infrastructură.

Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului

Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, și Președintele Republicii Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Discursul Președintelui Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin.

Stimați domni și doamne, dragi prieteni și colegi, sunt foarte bucuros să vă întâmpin pe toți la Moscova la cel de-al șaptelea forum "Săptămâna Energiei Rusești".

Acest eveniment a devenit o parte integrantă a agendei de afaceri în domeniul energetic global.

A reunit din nou pe platforma sa lideri ai companiilor și organizațiilor de top din industrie, reprezentanți ai autorităților, specialiști recunoscuți, experți și jurnaliști.

În acest an, peste 4000 de participanți din mai mult de 50 de țări s-au adunat pentru a discuta cele mai importante aspecte ale agendei energetice și provocările cu care se confruntă astăzi atât producătorii, cât și consumatorii de resurse energetice din toate colțurile lumii.

Și, desigur, forumul actual este o oportunitate excelentă pentru a stabili noi contacte, a conveni asupra cooperării și a face schimb de opinii cu privire la perspectivele pe termen lung ale complexului energetic.

Este evident că energia modernă este unul dintre sectoarele cheie, o adevărată fundație a dezvoltării globale.

Când funcționează liniștit, conform unor reguli transparente și clare, când sunt exploatate zăcămintele și sunt procesate resursele, iar livrările pe piață se desfășoară fără întrerupere, toate acestea creează o bază solidă pentru creșterea economică, sfera socială și pentru îmbunătățirea bunăstării cetățenilor.

Din păcate, acest adevăr elementar este luat din ce în ce mai puțin în considerare de cei care au adoptat mecanismele sancțiunilor ilegale și cred că le pot aplica în avantajul lor și în domeniul energetic.

Despre ce este vorba?

Din punct de vedere istoric, s-a întâmplat ca elementele principale care asigură infrastructura pieței energetice globale să fie concentrate în mâinile Occidentului.

Mă refer la soluțiile inovatoare pentru extracția materiilor prime, logistică, asigurarea livrărilor de resurse, precum și la sistemul de plăți pentru aceste operațiuni.

Pe scurt, ceea ce, alături de tehnologie, formează un fel de platformă a energiei mondiale.

Elitele occidentale au crezut că pot bloca accesul la aceste servicii țărilor care le sunt incomode din punct de vedere politic, plasându-le astfel aparent la marginea progresului, dar în realitate doar împingându-le în afara pieței.

Cred că mulți vor fi de acord cu mine că toate aceste instrumente sunt folosite în primul rând ca instrumente de concurență neloială.

Motivul este evident. Occidentul nu dorește concurență pentru că nu poate face față, adesea pierde în condiții de luptă corectă, și recurge la discriminare, prezentând-o sub masca unei presupuse solidarități euro-atlantice, a luptei pentru drepturile omului și așa mai departe.

Există multe pretexte. Dar ce se întâmplă în cele din urmă?

Închizând accesul la platforma sa, Occidentul a stimulat doar dezvoltarea de soluții alternative, logistică alternativă, asigurări, sisteme de decontări internaționale și inovații tehnologice.

Desigur, este un proces complex. Este dificil pentru cei implicați în acest proces.

Dar acest proces continuă, continuă în mod constant. Subliniez că astăzi aceste soluții sunt în mare parte independente de influențe externe.

Și având în vedere că sunt construite treptat pe o bază tehnologică calitativ nouă, devin din ce în ce mai eficiente și, ceea ce este foarte important, mai răspândite cu fiecare zi ce trece.

În primul rând în țările care prind avânt, demonstrând rate ridicate de dezvoltare economică.

Am spus de mai multe ori că lumea modernă a intrat într-o epocă de schimbări fundamentale și ireversibile.

Se formează un model de dezvoltare multipolar care declanșează un nou val de creștere globală pentru întregul secol XXI.

Și această creștere nu va fi concentrată în Europa sau America de Nord.

Desigur, fundamentele economiei europene și americane sunt foarte serioase și puternice.

Și ele, bineînțeles, funcționează și vor continua să funcționeze. Această cale de frânare va fi lungă.

Dar totuși, creșterea principală nu se va concentra în Europa sau America de Nord, care își pierd treptat pozițiile în economia mondială.

Ci în țările BRICS și în acele state care doresc să se alăture uniunii noastre, văzând perspectiva unei interacțiuni echitabile, ținând cont de interesele naționale.

Am mai spus asta, dar voi repeta în această sală, acestea sunt date obiective, date internaționale.

În 1992, ponderea G7 în PIB-ul mondial era de 45%, iar cea a BRICS doar de 22%.

La sfârșitul anului 2023, ponderea G7 a scăzut la 30%, iar cea a BRICS a crescut la 36%. Și ritmul se accelerează, diferența se mărește.

Voi menționa imediat că, potrivit estimărilor experților internaționali, în unele țări BRICS, inclusiv Republica Populară Chineză, Federația Rusă, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, dinamica economică va fi pozitivă, dar relativ moderată.

Repet, acestea sunt date ale experților, inclusiv ale experților internaționali.

În timp ce liderii în ceea ce privește ritmul de creștere vor fi statele așa-numitului "Sud Global", unde PIB-ul pe cap de locuitor este încă scăzut, nivelul de urbanizare este destul de redus, dar rata natalității este ridicată.

Acestea sunt în primul rând țările din Asia de Sud și de Sud-Est, precum și Africa, inclusiv, de altfel, Guineea Ecuatorială, al cărei președinte, stimatul domn Teodoro Obiang, participă la sesiunea noastră plenară. Vă rog să-l salutăm.

Mulțumesc. Repet, BRICS, Rusia deține președinția acestei organizații în anul curent, își vede misiunea în combinarea potențialelor economice, în crearea unui spațiu de oportunități pentru toți cei interesați de o cooperare armonioasă și reciproc avantajoasă.

Subliniez, tocmai reciproc avantajoasă, adică în interesul comun al țărilor și popoarelor noastre, pentru statele care sunt deja sau vor deveni centre de creștere promițătoare, intenționăm să formăm o platformă de dezvoltare eficientă și liberă de interferențe negative din exterior, incluzând resurse, tehnologie, personal, finanțe, comerț și investiții.

Aceasta include și sectorul energetic, care, după cum am menționat deja, are un impact decisiv asupra stării economiei și sferei sociale.

Rusia, în ciuda dificultăților obiective, care sunt bine cunoscute tuturor - de fapt, toți au dificultățile lor, noi avem dificultăți considerabile - rămâne totuși unul dintre principalii actori pe piața energetică mondială.

În ultimii doi ani și jumătate, companiile noastre au reușit să redirecționeze livrările de petrol, produse petroliere și cărbune.

De exemplu, dacă înainte ponderea regiunii Asia-Pacific în exporturile noastre energetice era de aproximativ 39 de procente, la sfârșitul anului trecut a crescut de o dată și jumătate și a depășit deja 60 de procente.

În general, țările prietene reprezintă peste 90 de procente din exporturile energetice ale Rusiei.

În același timp, volumul său fizic, cu excepția gazelor naturale, și specialiștii înțeleg de ce, a rămas practic la nivelul anului 2021.

Rusia își extinde geografia și amploarea cooperării energetice.

Se construiesc noi rute către piețe în creștere dinamică și de mare capacitate, inclusiv țările UEEA, CSI și sudul Eurasiei.

Livrările prin gazoductul "Forța Siberiei" sunt în creștere.

Exporturile de gaz natural lichefiat continuă să crească.

Astfel, GNL-ul din Arctica rusă a devenit una dintre principalele mărfuri de bază ale rutei maritime nordice.

Cu siguranță vom continua să ne dezvoltăm propriile servicii și tehnologii în domeniul GNL, să creăm centre pentru transbordarea, depozitarea și comercializarea gazului natural lichefiat.

Vom asigura proiectele cu nave de transport GNL și, desigur, vom crește capacitatea porturilor noastre maritime arctice și estice, consolidând conexiunile și infrastructura rutei maritime nordice.

Colegii mei ruși știu despre ce vorbesc.

Le creează multe probleme.

Desigur, acest lucru împiedică parțial realizarea planurilor noastre, dar ele vor fi cu siguranță implementate.

În general, extindem coridoarele de transport internaționale.

Până în 2030, volumul transporturilor pe aceste coridoare ar trebui să crească cu cel puțin o dată și jumătate față de 2021.

Inclusiv dezvoltăm poligonul estic al căilor ferate.

Dacă în acest an capacitatea magistralei Baikal-Amur și a Transsiberianului a fost de 180 de milioane de tone, în 10 ani va crește la 270 de milioane de tone, ceea ce va permite transportul unor volume mai mari de combustibili și produse energetice și produse rezultate din prelucrarea acestora.

Din regiunile noastre siberiene către piețele Sudului Global.

O întrebare separată se referă la infrastructura financiară, și anume la plățile pentru exporturile rusești.

Aici există, fără îndoială, anumite dificultăți.

Pentru a rezolva această problemă, trecem la tranzacții în monede naționale, iar partenerii noștri sunt extrem de interesați de acest lucru.

Există, de asemenea, multe probleme aici, suntem perfect conștienți de acest lucru, dar le depășim treptat.

Astfel, ponderea rublei în operațiunile noastre de comerț exterior se apropie deja de 40%.

Din 2021 până în 2023, ponderea rublei în decontările pentru export a crescut de aproape trei ori, până la 39%, iar în prima jumătate a anului curent, indicatorul a atins deja 39,4%.

În același timp, în cadrul cooperării cu țările BRICS, lucrăm la crearea propriului nostru sistem de plăți și decontări, care va crea condiții pentru deservirea eficientă și independentă a întregului comerț exterior.

Aș adăuga că livrările de resurse energetice din Rusia permit țărilor prietene să țină sub control creșterea prețurilor de import, să-și asigure securitatea energetică și stabilitatea economică, permițându-le să concureze mai eficient pe piața mondială.

În același timp, ne propunem să mergem mai departe, să nu limităm interacțiunea doar la vânzarea de resurse.

Rusia este pregătită să consolideze suveranitatea tehnologică a partenerilor săi în domeniul energetic, formând lanțuri științifice și de producție complete.

Exact așa se dezvoltă cooperarea în domeniul energiei nucleare pașnice, când centralele Rosatom sunt construite în străinătate simultan cu pregătirea personalului local, cu formarea inginerilor, muncitorilor și managerilor pentru noile facilități.

În esență, nu construim doar o centrală, cum se spune la Rosatom, ci creăm o industrie pentru partenerii noștri, o nouă ramură a energiei și economiei.

Sunt convins că o astfel de combinație a potențialului intelectual și de resurse din diferite țări, atingerea unor noi frontiere ale cooperării internaționale, va deschide oportunități suplimentare pentru școala noastră de cercetare științifică, pentru dezvoltarea ingineriei mecanice, a sectorului serviciilor și, desigur, a întregului sector energetic rusesc.

Stimați colegi, conform rezultatelor anului trecut, volumul consumului de energie în Rusia a stabilit din nou un record, care depășește indicatorii din perioada sovietică.

Înțelegeți foarte bine că dacă consumul de energie crește, acesta este cel mai sigur semn al creșterii economice.

În același timp, sistemul nostru energetic - unul dintre cele mai mari din lume - nu doar răspunde cererii crescânde din partea mediului de afaceri, economiei și sferei sociale, ci își schimbă și calitativ aspectul.

În ultimii cincisprezece ani, capacitatea instalată a sectorului energetic rusesc a crescut cu 18%, iar centralele în sine au trecut printr-o modernizare profundă, devenind mai moderne, mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.

Astfel, gazul natural, un hidrocarbur ecologic și eficient, reprezintă 48% din balanța energetică a țării noastre.

Iar împreună cu energia nucleară și hidroenergia, care au o amprentă de carbon minimă, această pondere depășește 85%.

Adică balanța noastră energetică este una dintre cele mai verzi din lume.

Acesta este un fapt absolut evident.

Și spre deosebire de unele țări occidentale care folosesc agenda climatică pentru a-și promova interesele practic neocoloniale, noi implementăm în practică o tranziție energetică echitabilă și ordonată, care ține cont de condițiile noastre naturale, de dezvoltarea noastră socio-economică a orașelor, a teritoriilor întregii țări și de structura balanței combustibililor și energiei.

Vom continua să implementăm această abordare și în viitor.

Vom continua să actualizăm și să consolidăm sistemul nostru energetic, care a intrat într-o perioadă de reînarmare și de adoptare a unor noi soluții tehnologice.

Printre altele, dezvoltăm o bază științifică și practică solidă în domenii de perspectivă precum sursele regenerabile de energie, centralele nucleare mici, fuziunea termonucleară, precum și generarea de hidrogen și producția de vehicule auto, navale și feroviare care folosesc acest tip de combustibil.

Da, cercetările și tehnologiile se află în diferite stadii de implementare, dar, repet, este important să vedem această perspectivă acum și să facem planuri pentru viitor.

După cum știți, guvernului i s-a cerut să extindă orizontul de planificare al strategiei energetice a Rusiei până la mijlocul secolului curent.

Această strategie reprezintă un plan complex amplu pentru creșterea capacității energetice la scara întregii țări.

Toate acestea sunt proiecte pe termen lung.

Trebuie să privim înainte, și asta facem.

Această activitate se va baza pe proiecte mari, semnificative din punct de vedere sistemic, cu perioade lungi de investiții de capital, incluzând, după cum am menționat deja, dezvoltarea de noi tehnologii, exploatarea zăcămintelor, construcția de infrastructură de sprijin, centrale electrice și linii de transmisie.

Le reamintesc colegilor mei din guvern că în lunile următoare este necesar să pregătim o strategie energetică actualizată și apoi să o implementăm pas cu pas, lucrând la prioritățile dezvoltării pe termen lung a complexului energetic național.

În prezent, din câte știu, are loc coordonarea parametrilor guvernamentali între departamente.

Am vorbit deja în detaliu despre aceste priorități acum un an, în cadrul săptămânii energiei precedente.

Vă reamintesc, principala dintre ele este asigurarea pieței interne, aprovizionarea stabilă a regiunilor și orașelor noastre cu energie accesibilă și ieftină.

Subliniez în mod special că toate obiectivele naționale de dezvoltare stabilite pentru 2030 trebuie, de asemenea, să fie susținute de sectorul energetic.

Conform estimărilor, până la sfârșitul acestui deceniu, consumul de energie în Rusia va crește în medie cu 2%, aproximativ același indicator ca în întreaga lume.

În planurile noastre pentru această perioadă este să introducem aproximativ 27 de gigawați de capacitate de generare nouă, inclusiv centrale termice, hidroelectrice și nucleare.

Vom consolida legăturile dintre sistemele energetice ale Uralului, Siberiei și estului țării, acordând o atenție specială aprovizionării Extremului Orient.

Consumul de energie electrică în această regiune crește într-un ritm mai rapid decât media națională și, pe măsură ce producția, construcția de locuințe, infrastructura și obiectivele sociale se vor dezvolta în continuare, acesta va continua, desigur, să crească.

Iar sectorul nostru energetic trebuie să răspundă acestei cereri, inclusiv prin generarea modernă pe bază de cărbune cu impact ecologic redus.

Am dispus deja elaborarea unui program pe termen lung pentru dezvoltarea sectorului energetic electric în Districtul Federal Orientul Îndepărtat.

Acesta va fi conceput, la fel ca strategia energetică a întregii țări, pentru perioada până în 2050.

Cer guvernului să accelereze aprobarea acestui document.

O temă specială se referă la creșterea fiabilității alimentării cu energie electrică a subiecților federației.

În acest an, am aplicat o abordare fundamental nouă aici, și anume am introdus Institutul Organizațiilor de Rețea Teritorială.

Începând cu 2025, acestea vor funcționa în fiecare regiune a țării, devenind un fel de centre de responsabilitate pentru alimentarea cu energie electrică, inclusiv pentru problemele legate de exploatarea obiectelor fără proprietar, eliminarea consecințelor avariilor în rețele și așa mai departe.

Cer guvernului, împreună cu liderii regiunilor Federației Ruse și companiile energetice, să analizeze constant eficiența organizațiilor de rețea teritorială, precum și să elaboreze un plan pentru creșterea fiabilității alimentării cu energie electrică pentru fiecare subiect al federației.

Desigur, cu surse de finanțare transparente și elaborate în prealabil.

Aici trebuie aplicate toate instrumentele, de la acorduri de reglementare și credite pentru infrastructură până la mecanisme de concesiune și contracte de servicii.

Vreau să vorbesc separat despre industria gazelor.

Aceasta trece acum printr-o etapă de schimbări semnificative.

Nu este vorba doar de reorientarea exporturilor de la vest la est, ci și de o creștere substanțială a livrărilor pe piața internă, inclusiv prin programul de gazificare socială, care a început în 2021 și progresează într-un ritm bun, pentru care vreau să mulțumesc conducerii companiei Gazprom.

Aici, desigur, rolul principal îi revine tocmai acesteia, cea mai mare companie a noastră în domeniul gazelor, Gazprom.

Cer companiei și conducerii sale să pregătească, împreună cu guvernul, un plan pe zece ani a cărui implementare va asigura cu siguranță dezvoltarea durabilă a corporației și crearea infrastructurii pentru schimbarea geografiei livrărilor.

Mai mult, repet, acesta trebuie să țină cont atât de planurile noastre ample de gazificare a regiunilor rusești, cât și de creșterea prelucrării gazelor în interiorul țării.

Când vorbesc despre redistribuirea rutelor, cu toții înțelegem despre ce este vorba.

Dacă cumpărătorii noștri tradiționali de până acum au decis să renunțe la sursele noastre de energie relativ ieftine și au decis să treacă la o resursă mai scumpă, ei bine, aceasta este alegerea lor.

Să trăiască cu această resursă scumpă.

În continuare.

Creșterea volumului de prelucrare a hidrocarburilor chiar în Rusia, în fabricile și complexele noastre, este încă o sarcină prioritară pentru sectorul energetic național.

Aici este important să asigurăm baza de materii prime și extracția necesară de resurse.

Am prevăzut deja stimulente fiscale speciale în acest sens.

Datorită măsurilor de sprijin guvernamental, au fost implicate în exploatare zăcăminte offshore precum Prirazlomnaia în Arctic și proiecte din Sahalin.

Se exploatează rezerve de resurse greu de extras - zăcământul petrolier Palianovskoe din regiunea autonomă Hantî-Mansi și zăcământul Iujno-Neprikovskoe din regiunea Samara.

Se introduc noi provincii petroliere și gazeifere în Siberia de Est și Arctic, mă refer la proiecte mari precum VostokOil în ținutul Krasnoiarsk, zăcămintele Utrennee și Șturmovoie din peninsula Ghîdan.

Se extind capacitățile centrului de extracție a cărbunelui în Extremul Orient.

Apropo, anul viitor va fi dată în exploatare Calea Ferată a Pacificului - o magistrală privată de la zăcământul Elga din Iacuția până la portul Elga din ținutul Habarovsk.

Repet, este foarte important ca exploatarea rezervelor unice ale Rusiei să permită dezvoltarea întreprinderilor de prelucrare naționale, creând valoare adăugată maximă chiar aici, în Rusia, în țara noastră.

Am lansat un program de stat pentru modernizarea rafinăriilor.

Scopul său este de a asigura economia, orașele, toate localitățile și cetățenii noștri cu combustibil de calitate, lubrifianți, bitum și alte produse.

Cer guvernului să monitorizeze atent implementarea acestui program, să lucreze în detaliu cu fiecare întreprindere în ceea ce privește termenele de reparații și modernizarea producției.

O atenție deosebită trebuie acordată dezvoltării petrochimiei, gazochimiei și carbochimiei.

Conform estimărilor, cererea pentru produsele lor atât în țara noastră, cât și în întreaga lume va crește doar.

Mai mult, aceste sectoare se caracterizează printr-o rentabilitate ridicată.

Creșterea prețurilor în lanțurile de la materii prime la produsele finite ajunge până la 12 ori.

În Rusia se implementează deja proiecte mari în acest domeniu, chiar și după standarde mondiale.

Funcționează cel mai mare combinat petrochimic din țară, "Zapsibneftehim", se construiește Complexul Gazochimic Amur, care va deveni cea mai puternică întreprindere rusească pentru producția de polimeri de bază.

Există și alte proiecte mari.

Este important ca numărul acestor proiecte să crească, ca în diferite regiuni ale țării să se deschidă noi unități de producție și să se creeze locuri de muncă moderne și bine plătite.

Am atras deja atenția guvernului și aș dori să repet din nou, trebuie să sprijinim astfel de inițiative ale mediului de afaceri.

Și încă ceva.

Este evident că în condițiile actuale, funcționarea fiabilă a zăcămintelor, conductelor, rafinăriilor și centralelor electrice, a sectorului energetic în ansamblu, este determinată de existența propriilor cadre, tehnologii, competențe în domeniul echipamentelor pentru extracția și transportul resurselor, construcția de mașini energetice și așa mai departe.

Unul dintre instrumentele sistemice importante pentru sprijinirea soluțiilor naționale va fi proiectul național care va fi lansat începând cu anul viitor.

Se numește "Noi tehnologii nucleare și energetice".

În cadrul acestui proiect național vor fi stabilite sarcini ambițioase, și anume consolidarea poziției de lider mondial a Rusiei în domeniul nuclear.

Tocmai consolidarea poziției de lider mondial, pentru că acum poziția noastră de lider este deja globală.

Acest lucru este evident din volumul de lucrări pe care îl desfășoară compania noastră lider, "Rosatom".

Asigurarea suveranității tehnologice a țării în toate domeniile complexului energetic - aceasta este sarcina acestui nou proiect național.

Cer colegilor din guvern, împreună cu cercurile noastre de afaceri și științifice, să elaboreze toate detaliile acestui proiect național pentru a începe implementarea sa fără întârziere.

Stimați colegi, complexul energetic al Rusiei este un sector modern și dinamic.

Sectorul energetic național răspunde cu succes provocărilor actuale, inclusiv celor globale, consolidează suveranitatea în materie de resurse, tehnologie și industrie a țării noastre, și susține și dezvoltă relațiile comerciale și de cooperare cu partenerii străini corespunzători.

Rusia își îndeplinește obligațiile privind furnizarea de resurse energetice pe piața mondială, jucând un rol stabilizator prin participarea la formate prestigioase precum OPEC+ și Forumul Țărilor Exportatoare de Gaze.

Apropo, colaborăm cu țara reprezentată de oaspetele nostru în ambele organizații.

Și, fără îndoială, vom continua această cooperare cu partenerii noștri.

Sunt convins că obiectivele strategice și pe termen lung ale sectorului energetic rusesc vor fi cu siguranță îndeplinite.

Aceasta înseamnă că companiile noastre energetice, angajații lor și întregul sector vor beneficia de o activitate stabilă și fiabilă pentru mulți ani de acum înainte.

Vor aduce o contribuție semnificativă și notabilă la realizarea obiectivelor naționale de dezvoltare ale Rusiei și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri.

Și, desigur, vor continua să contribuie la echilibrarea piețelor energetice mondiale în interesul unei dezvoltări globale durabile.

Vă mulțumesc pentru atenție.


Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube și TikTok pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.