Lavrov afirmă că Europa plătește scump pentru independența energetică
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, estimează pierderi anuale de 200 miliarde euro pentru Europa din cauza renunțării la resursele rusești. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la New York, în timpul președinției Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU.
Serghei Lavrov susține că Europa plătește un preț ridicat pentru independența energetică față de Rusia. Ministrul rus de externe a prezentat aceste cifre în timpul unei întâlniri cu presa la sediul ONU din New York.
Abonează-te acum la Jurnal INFO pentru a fi mereu la curent cu știrile de ultimă oră! Jurnal INFO — Lumea în palma ta!
Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului
Domnule ministru, reprezint televiziunea chineză.
Pe 28 mai, președintele SUA Biden, când a fost de acord să dea un interviu, a citat și a spus că economia Chinei este pe punctul de a eșua.
În opinia dumneavoastră, care sunt rezultatele economiei chineze?
Ați putea spune de ce o economie care este pe punctul de a eșua este ceea ce NATO numește un factor decisiv și de susținere al conflictului ucrainean.
El a spus că este o economie care este pe punctul de a eșua, și cum poate o economie care este pe punctul de a eșua să devină un factor decisiv și de susținere a ceea ce este menționat în comunicatul NATO cu privire la China, că aceasta contribuie la conflict.
Cum se raportează această declarație la realitate?
Economia chineză se dezvoltă puternic, în mod dinamic, da, încearcă să o oprească.
Și foarte recent, când președintele Xi Jinping a fost în Franța, și acolo, pe lângă Macron, a mai vorbit cu el și Ursula von der Leyen, ei, reprezentanții Uniunii Europene, au declarat public, în urma acestor negocieri, că am cerut Chinei să reducă producția de bunuri de înaltă tehnologie, pentru că Occidentul a pierdut competitivitatea.
Cum se raportează acest lucru la principiile pieței libere și la principiile concurenței loiale?
Occidentul vrea să încetinească economia Chinei.
Pe lângă cererile de a înceta să producă multe produse ieftine și bune, se aplică sancțiuni pentru a încetini dezvoltarea tehnologică a Republicii Populare Chineze în alte sectoare ale economiei, dar nu ar trebui să existe nicio îndoială.
Cu cât vor fi mai multe restricții care discreditează complet modelul de globalizare și unitate a economiei mondiale promovat de Occident, pe lângă toate acestea, mai bine spus, în astfel de condiții, cu cât vor fi mai multe astfel de restricții, cu cât vor acționa mai agresiv stăpânii acelui sistem Bretton Woods, cu atât mai activ și eficient vor lucra și își vor crea propriile tehnologii, propriile produse, țările împotriva cărora se aplică aceste sancțiuni.
Acest lucru include, desigur, Republica Populară Chineză, Federația Rusă și multe altele.
Dar în ceea ce privește China, am mai citit o declarație interesantă, acum nu-mi amintesc, cred că a fost o declarație a lui Stoltenberg, s-ar putea să greșesc.
El comenta despre exercițiile militare care au avut loc între China și Belarus pe teritoriul belarus, și el a declarat cu seriozitate, cu un astfel de patos, că este un lucru periculos pentru că China se apropie de NATO.
Dar faptul că americanii s-au apropiat de China de mult timp, că ei înconjoară China și, în general, Rusia, unde toate acestea se întâmplă la granițele noastre, cu structuri de bloc și AUKUS, și SUA, Japonia, Coreea.
SUA încheie un acord cu Coreea de Sud privind o politică nucleară comună și multe altele.
Încearcă să divizeze oceanul, să atragă unele țări în rândurile lor, în rândurile acestor structuri de bloc închise.
Și NATO însăși a decis să-și extindă infrastructura acestui bloc, după cum spun ei, în regiunea Indo-Pacific.
Și pași practici sunt deja întreprinși.
Același Stoltenberg a declarat, răspunzând la întrebarea, dar cum, întotdeauna v-ați numit o alianță defensivă, o alianță pentru apărarea teritoriului țărilor membre.
El spune, da, rămânem o alianță defensivă, dar amenințările pentru alianța noastră sunt acum globale, de aceea trebuie să mergem în regiunea Indo-Pacific.
Dar cred că esența agresivă și nedreaptă a unei astfel de poziții este, desigur, clară pentru toată lumea, noi cu Republica Populară Chineză și cu alți parteneri ai noștri în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, în contactele cu ASEAN, cu Consiliul de Cooperare al Țărilor din Golful Persic, pledăm pentru dezvoltarea unui model de securitate care va fi un model de securitate eurasiatic, care se va baza pe egalitate, pe indivizibilitatea securității și pe luarea în considerare deplină și reciprocă a intereselor, pe echilibrul acestor interese.
Cred că acest model viitor va avea nevoie, desigur, de mult timp pentru a se materializa.
Președintele l-a anunțat acum o lună, când a vorbit la Ministerul Afacerilor Externe, subliniind în mod special că această inițiativă presupune că sistemul de securitate eurasiatic va fi deschis tuturor țărilor și organizațiilor de pe continentul eurasiatic, inclusiv celor situate în partea de vest a Eurasiei, dacă și când aceste țări vor înțelege că blocurile centrate pe NATO le conduc în direcția greșită.
Știți cum suferă economic Europa acum din cauza faptului că a fost forțată să-și asume povara principală a sancțiunilor, a fost forțată să înceteze să cumpere gaz ucrainean, dar încă nu s-a întâmplat totul până la capăt.
Astfel de discuții au loc.
Și, desigur, au aruncat în aer conductele Nord Stream, care ar fi trebuit să continue să asigure bunăstarea economiei Germaniei și, odată cu Germania, a întregii Europe.
Europa a ajuns să plătească cu 200 de miliarde de euro mai mult pentru sursele de energie după impunerea sancțiunilor.
Și s-au adoptat diferite legi în SUA pentru combaterea inflației, al căror rezultat a fost că afacerile europene au început să se mute în Statele Unite.
Dezindustrializarea amenință Europa.
Prin urmare, acest lucru este la limită sau nu, în pragul colapsului sau nu, și cine e în acest prag, nu este pe deplin corect să evaluăm economia chineză pe baza intereselor geopolitice.
Trebuie să ne ghidăm după fapte.
Surse: 1
Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube și TikTok pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.