Lavrov: "Nu e în tradiția noastră să alergăm și să convingem"
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a făcut declarații tranșante despre relațiile cu Occidentul. El a subliniat că Rusia nu va "alerga" pentru a convinge partenerii occidentali să negocieze.
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a făcut declarații tranșante despre relațiile cu Occidentul. El a subliniat că Rusia nu va "alerga" pentru a convinge partenerii occidentali să negocieze.
Abonează-te acum la Jurnal INFO pentru a fi mereu la curent cu știrile de ultimă oră! Jurnal INFO — Lumea în palma ta!
Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului
Domnule ministru, din punctul dumneavoastră de vedere, cum vor arăta relațiile dintre Rusia și SUA dacă fostul președinte Trump va fi reales, în special având în vedere alegerea lui J.D. Vance ca candidat la vicepreședinție, care a vorbit foarte mult despre Ucraina?
Am pus această întrebare în ianuarie, dar multe s-au schimbat de atunci, iar acum el este deja nominalizat din partea Partidului Republican.
Mulțumesc.
S-au schimbat unele lucruri, dar nu și poziția noastră.
Știți că noi nu ne amestecăm în afacerile interne ale altor state, inclusiv ale Statelor Unite, am lucrat cu președintele Trump, am avut contacte, el s-a întâlnit cu președintele Putin, m-a primit la Casa Albă de câteva ori.
Indiferent de atitudinea sa, tocmai în perioada președinției lui Trump a început războiul sancțiunilor.
L-a început Obama, să fim corecți, dar sub Trump sancțiunile au devenit mai numeroase, atât economice, cât și diplomatice.
Dar în acea perioadă, după cum am spus deja, exista un dialog între noi și Washington la cel mai înalt nivel.
Acum un astfel de dialog nu există.
A existat o întâlnire în iunie 2021 între președinții Putin și Biden la Geneva, dar după începerea operațiunii noastre militare speciale, după ce am explicat exhaustiv că nu ne rămâne altă alegere decât să ne apărăm interesele de securitate, să apărăm oamenii pe care regimul de la Kiev i-a declarat teroriști și îi bombardează zilnic, după aceasta nu au mai existat contacte, mă refer la acest nivel.
Există conversații telefonice sporadice.
Iată, șeful CIA, Bill Burns, s-a întâlnit cu directorul Serviciului de Informații Externe anul trecut pe un teritoriu neutru.
Există câteva conversații telefonice la diferite niveluri, dar nu observăm nimic substanțial acolo.
Și când colegii noștri americani, iată din nou Jake Sullivan a declarat că trebuie neapărat să reluăm dialogul cu Rusia privind stabilitatea strategică, noi propunem, propunem, iar Rusia refuză.
Aceasta este, știți, o încercare de a transfera vina de la vinovat la nevinovat.
Faptul este că stabilitatea strategică, dialogul despre stabilitatea strategică, presupune existența unor relații, în primul rând, bazate pe respect reciproc, în al doilea rând, egale, și toate acestea au fost consemnate în documentele noastre cu americanii, inclusiv în tratatul privind armele strategice ofensive.
Dar când declari public Rusia, Austin spunea, cred, dușman, principala amenințare, trebuie să facem totul pentru ca Ucraina să învingă.
Asta recent, acum îl citau pe Biden, președintele SUA a spus recent că dacă Rusia va învinge în Ucraina, cred că este un citat exact, Polonia va pleca, iar alte țări, până în Balcani, se vor simți mai independente și se vor comporta mai independent.
Aici, dacă te gândești bine, se ascunde o idee profundă.
Adică în Ucraina trebuie să-i învingi pe ruși pentru ca SUA să păstreze întreaga Europă sub comanda lor completă.
Asta-i tot.
De aceea vreau să spun din nou, Putin a vorbit despre asta de multe ori, vom lucra cu orice lider american, vom fi gata să lucrăm cu orice lider american pe care îl va alege poporul american și care va fi pregătit pentru un dialog egal, bazat pe respect reciproc.
Reamintesc încă o dată ceea ce am spus în perioada administrației Trump, că în ciuda sancțiunilor foarte serioase, dialogul a existat totuși și acest lucru este în orice caz util.
Citiți ieri, sau poate ați auzit, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a vorbit și a dedicat o mare parte a discursului său faptului că aproape tot restul Uniunii Europene începe acte de sabotaj și boicot ale evenimentelor președinției ungare pentru că Viktor Orbán a mers la Moscova și în China și pentru că pledează pentru pace.
Este uimitor, Uniunea Europeană, care a fost creată pentru a asigura bunăstarea tuturor participanților, pentru a asigura stabilitatea, s-a transformat acum complet într-un acolit al NATO și cere nu mai puțin agresiv, iar uneori poate chiar mai agresiv, să se producă o înfrângere Rusiei.
Ce dialog strategic poate exista aici și orice alt dialog.
Și când colegii noștri își vor veni în fire, se vor vindeca de această manie a superiorității, a propriei măreții, a propriei impunități, ne vom așeza să vorbim, vom asculta ce au de spus.
Dar a alerga și a implora nu este în tradițiile noastre.
Surse: 1
Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube și TikTok pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.