Vladimir Putin pledează pentru o nouă ordine mondială la summitul BRICS
La summitul BRICS, Vladimir Putin a pledat pentru o nouă ordine mondială bazată pe multipolaritate și respect reciproc. Liderul rus a propus crearea unei platforme economice pentru deblocarea potențialului țărilor în curs de dezvoltare.
Putin a abordat situația din Orientul Mijlociu și a pledat pentru soluția celor două state în conflictul israeliano-palestinian. Liderul rus a evidențiat rolul BRICS în construirea unei ordini mondiale mai echitabile și democratice.
Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului
Stimați șefi de stat, doamnelor și domnilor, dragi prieteni, sunt bucuros să vă urez bun venit la ședința în formatul Outreach BRICS Plus.
Acest format extins și-a dovedit eficiența și oferă oportunitatea unui dialog direct și deschis între membrii organizației și prietenii și partenerii noștri.
Vă reamintesc că anul trecut, la întâlnirea de la Johannesburg, au fost invitați șefi ai multor state africane și conducători ai organizațiilor regionale cheie.
De această dată, președinția rusă a invitat vecinii apropiați ai Rusiei, țări prietene cu care ne leagă o istorie comună de viață într-un singur stat.
Sunt prezenți și liderii statelor care își manifestă interesul pentru stabilirea unui parteneriat mai strâns cu BRICS, și chiar consideră posibilitatea aderării la organizație în viitor, precum și țări care conduc în prezent structuri multilaterale importante.
Astfel, la masa noastră comună sunt reprezentate state din Europa, Asia, Africa și America Latină.
Conform agendei propuse, vom examina cele mai presante probleme ale comunității mondiale.
Acestea includ dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei, adaptarea la schimbările climatice, schimbul de tehnologie și cunoștințe, și lupta împotriva terorismului și criminalității transfrontaliere.
Bineînțeles, o atenție deosebită va fi acordată chestiunilor privind soluționarea pașnică a conflictelor.
Inclusiv, desigur, vom discuta și vom discuta serios despre situația agravată din Orientul Mijlociu.
Este extrem de important pentru membrii BRICS să discute toate aceste subiecte cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune din țările Sudului Global și din Est.
Toate statele noastre împărtășesc aspirații similare, valori și o viziune asupra unei noi ordini mondiale democratice care reflectă întreaga diversitate culturală și civilizațională, și sunt convinse că această ordine mondială trebuie să se bazeze pe principii universale de respect pentru interesele legitime și alegerea suverană a țărilor și popoarelor, respectarea dreptului internațional și angajamentul pentru o cooperare reciproc avantajoasă și onestă.
Tranziția către o ordine mondială mai echitabilă nu este una ușoară.
Dezvoltarea sa este împiedicată de forțele obișnuite să gândească și să acționeze în logica dominației asupra tuturor și a tot.
În spatele cortinei ordinii bazate pe reguli impuse lumii, se ascund încercări de a ține în frâu competitorii în creștere și dezvoltarea independentă, necontrolată a țărilor din Africa, Asia și America Latină.
Se folosesc sancțiuni unilaterale ilegale, protecționism făţiș, manipulări ale piețelor valutare și bursiere, interferențe în afacerile interne sub pretextul "grijii pentru democrație și drepturile omului", lupta împotriva schimbărilor climatice, și acest lucru este de asemenea exploatat.
Aceste metode și abordări, să spunem direct, nesănătoase, duc atât la apariția unor noi conflicte, cât și la agravarea contradicțiilor vechi.
Astfel, se subminează stabilitatea strategică regională și globală, se încalcă principiile securității egale și indivizibile, se încurajează conflictele interstatale și civile.
Un exemplu în acest sens este Ucraina, care a fost și este folosită pentru a crea amenințări critice la adresa securității Rusiei, ignorând în același timp interesele noastre vitale, preocupările legitime și încălcarea drepturilor populației vorbitoare de limbă rusă, iar acum nici măcar nu își mai ascund scopul de a provoca țării noastre o înfrângere strategică.
Voi spune direct că acestea sunt calcule iluzorii, pe care le pot face doar cei care nu cunosc istoria Rusiei, care nu iau în considerare unitatea forjată de-a lungul secolelor, puterea spiritului și coeziunea poporului său.
Dar, după cum am convenit, printre temele principale ale discuției noastre va fi situația din Orientul Mijlociu.
Aceasta provoacă, de asemenea, îngrijorare. Și aici se întâmplă exact ceea ce am menționat.
Este o escaladare a unui conflict vechi, care nu poate fi stins de decenii.
Actuala spirală a confruntării israeliano-palestiniene a devenit, probabil, una dintre cele mai sângeroase din lunga serie de conflicte.
Ca rezultat al luptelor din Fâșia Gaza, au murit deja peste 40 de mii de persoane, majoritatea fiind civili.
Dar în același timp, și vreau să subliniez acest lucru, am fost și suntem întotdeauna împotriva oricăror manifestări teroriste.
Luptele care au început acum un an în Gaza s-au extins acum și în Liban.
Au fost afectate și alte țări din regiune. Nivelul confruntării dintre Israel și Iran a crescut dramatic.
Toate acestea seamănă cu o reacție în lanț și aduce întregul Orient Mijlociu în pragul unui război la scară largă.
Situația umanitară se deteriorează rapid. Numărul refugiaților și al persoanelor strămutate intern a depășit deja un milion și jumătate.
Au fost provocate daune colosale infrastructurii și clădirilor rezidențiale, școlilor, spitalelor și obiectivelor sociale. Iar distrugerile continuă.
Rusia, desigur, are foarte multe probleme, foarte importante și urgente, pe care trebuie să le rezolvăm pentru noi înșine. Și facem acest lucru și vom continua să-l facem.
Dar în același timp, am căutat întotdeauna să ne aducem contribuția semnificativă la stabilizarea Orientului Mijlociu.
De aceea, încă de la începutul escaladării, împreună cu membrii BRICS și alți parteneri, ne-am implicat activ în eforturile de soluționare.
După cum vă amintiți, în noiembrie 2023 a avut loc chiar un summit video de urgență al organizației noastre.
Sarcina urgentă este, fără îndoială, lansarea unui proces politic cuprinzător pentru rezolvarea problemei Orientului Mijlociu în totalitatea sa.
Este necesar să se oprească violența, să se asigure ajutor vital victimelor și să li se ușureze suferința.
Însăși soluționarea trebuie realizată pe baze juridice internaționale recunoscute, care prevăd în mod direct crearea unui stat palestinian independent, coexistând pașnic cu Israelul.
Corectarea nedreptății istorice față de poporul palestinian poate oferi o garanție a păcii în Orientul Mijlociu.
Până când această problemă nu va fi rezolvată, cercul vicios al violenței nu va putea fi întrerupt.
Oamenii vor continua să trăiască într-o atmosferă de criză permanentă, cu inevitabile recurențe ale violenței la scară largă.
Aș dori să repet încă o dată.
Cerința cheie pentru restabilirea păcii și stabilității în teritoriile palestiniene este implementarea formulei celor două state, aprobată prin rezoluțiile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale ONU.
Trecând la evaluarea situației generale din lume, vreau să subliniez că statele reprezentate aici au într-adevăr oportunități și resurse imense, se bucură de o mare autoritate pe arena mondială și folosesc activ toate acestea pentru a contribui efectiv la asigurarea securității globale.
Promovarea proceselor de dezvoltare durabilă în lume.
Multe dintre țările noastre au lansat inițiative foarte utile în acest context.
La rândul său, Rusia a propus ideea formării unui sistem de securitate egal și indivizibil în Eurasia, pe o bază incluzivă și nediscriminatorie.
Este vorba despre garantarea, prin eforturi comune, a unei stabilități autentice și crearea condițiilor pentru dezvoltarea pașnică a tuturor statelor și popoarelor de pe continent.
Și, desigur, este simbolic faptul că întâlnirea noastră de astăzi are loc în ziua Organizației Națiunilor Unite.
Pe 24 octombrie 1945 a intrat în vigoare Carta ONU, ale cărei principii constituie, de aproape opt decenii, fundamentul relațiilor interstatale și al dreptului internațional.
Organizația mondială este menită să joace în continuare un rol central în menținerea păcii și securității, în promovarea creșterii durabile și progresive.
Pentru funcționarea eficientă în continuare a ONU, considerăm important să adaptăm structura sa la realitățile secolului XXI, să extindem reprezentarea în Consiliul de Securitate și în alte organe cheie a țărilor din Asia, Africa și America Latină, inclusiv a celor ai căror lideri sunt prezenți în această sală.
Reforma instituțiilor de dezvoltare ale ONU și a structurilor financiare globale este de mult timp necesară.
Ponderea țărilor în curs de dezvoltare în economia mondială s-a schimbat radical în ultimele decenii, dar acest lucru nu s-a reflectat adecvat în sistemele de guvernanță ale Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și altor bănci multilaterale de dezvoltare.
Părinții fondatori ai ONU au văzut menirea sa în a fi un centru pentru coordonarea acțiunilor națiunilor, deoarece doar împreună și colectiv se poate răspunde cu adevărat provocărilor și amenințărilor globale, rezolvând probleme precum lupta împotriva terorismului, traficului de droguri, corupției, criminalității organizate, inclusiv utilizarea criminală a tehnologiilor informaționale.
Și, desigur, să asigure o creștere economică durabilă în beneficiul dezvoltării și prosperității generale.
Este evident că următorul val de creștere economică globală își are originea în țările majorității mondiale.
Prin urmare, a venit timpul să discutăm ideea creării unei platforme proprii pentru deblocarea potențialului economiilor noastre în creștere.
Scopul său este de a crește fluxurile de investiții către țările BRICS, Sudul Global și Est și de a pune accentul pe investiții în proiecte mari de infrastructură și tehnologie.
Este important să construim mecanisme financiare multilaterale alternative, fiabile și libere de orice dictat, lanțuri de producție și logistică, să stabilim schimburi de tehnologii și cunoștințe avansate, să dezvoltăm și să creștem capacitatea noilor coridoare de transport internaționale.
Rusia, împreună cu partenerii săi, lucrează pe rute de importanță globală, precum Nord-Sud și Ruta Maritimă de Nord, și invităm toate țările interesate să coopereze cu noi.
După cum știm bine, clima ocupă un loc special în tema dezvoltării durabile.
Este logic ca agenda internațională privind clima să fie orientată spre găsirea unor soluții practice la problema încălzirii globale.
Aici este important să asigurăm accesul țărilor din Sudul și Estul global la finanțare și tehnologie, să le ajutăm să se adapteze la schimbările climatice.
Subliniez că Rusia își propune să participe cât mai activ la procesul climatic global.
Țara noastră este unul dintre liderii în contribuția la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar balanța sa energetică este una dintre cele mai ecologice din lume.
Ponderea generării ecologice de gaze, nucleare și hidro reprezintă la noi 85%.
Pe teritoriul Rusiei se află peste 20% din pădurile lumii, care, absorbind gazele cu efect de seră, ajută la încetinirea încălzirii globale.
Rusia aduce, de asemenea, o contribuție semnificativă la asigurarea securității alimentare și energetice mondiale.
Doar în ultimul an am exportat peste 100 de milioane de tone de produse agricole, devenind unul dintre liderii în furnizarea de cereale.
Menținem poziții de lider pe piața purtătorilor de energie.
În cadrul BRICS, am inițiat crearea unei burse de cereale.
Sperăm că un astfel de mecanism va contribui la stabilirea unui regim transparent și rezistent la riscuri externe pentru comerțul cu produse agricole, atât între membrii organizației, cât și cu alți parteneri ai noștri.
În concluzie, vreau să subliniez încă o dată că Rusia, la fel ca toate statele BRICS, este deschisă să colaboreze cu țările din Sudul și Estul Global pentru promovarea dezvoltării incluzive și durabile în scopul construirii unei lumi mai bune.
O lume în care opiniile și interesele fiecărui popor vor fi luate în considerare, dreptul lor la dezvoltare suverană și identitatea lor vor fi respectate, iar toate culturile, tradițiile și religiile, fără excepție, vor fi recunoscute ca având o valoare absolută.
Sper că discuția de astăzi va fi constructivă și cuprinzătoare, contribuind la rezolvarea problemelor actuale ale agendei regionale și globale.
Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube și TikTok pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.