Serghei Lavrov îl citează pe Geoană și vorbește despre 'modelul' Maia Sandu

Serghei Lavrov îl citează pe Mircea Geoană și critică demersurile Maiei Sandu, acuzând influența occidentală și tendințele de aliniere a Republicii Moldova la NATO sub conducerea acesteia.

Aprilie 20, 2024 - 23:39

Serghei Lavrov discută despre afirmațiile făcute de Mircea Geoană și își exprimă nemulțumirea față de Maia Sandu, pe care o acuză că urmează o agendă occidentală și împinge Moldova spre NATO.

Abonează-te acum la Jurnal INFO pentru a fi mereu la curent cu știrile de ultimă oră! Jurnal INFO — Lumea în palma ta!

Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului

Jurnalistă: Prima întrebare, Serghei Viktorovici, care, bineînțeles, ne privește nu numai pe noi, cei care stăm aici, ci, probabil, mai ales pe concetățenii noștri. În fiecare zi auzim din partea Occidentului că nu se vor potoli până când Rusia nu va fi învinsă din punct de vedere strategic. Și în fiecare zi aceste amenințări devin, cum să spun, mai concrete, tot mai înfricoșătoare.

Chiar zilele trecute, comandantul forțelor armate estoniene a anunțat că vor distruge două orașe rusești, dacă va fi nevoie. Ieri, ediția britanică a revistei The Economist se bucura de faptul că Ucraina ar fi creat o dronă capabilă să bombardeze orașele siberiene. Toată lumea ne spune, Johnson și ceilalți, că "dacă nu învingem pe câmpul de luptă cu practic orice preț, asta va pune capăt hegemoniei Occidentului" și, prin urmare, în viziunea lor, Occidentului așa cum este el.

Și, bineînțeles, totul miroase a un mare război. Nu știu cum miros armele nucleare și marile războaie în general.

Ferească Dumnezeu să aflu. Ce părere aveți despre asta? Există o astfel de perspectivă?

Serghei Lavrov: Ei bine, cred că această temă a înfrângerii Rusiei și sublinierea semnificației existențiale a acestei înfrângeri pentru viitorul Occidentului reflectă nu atât o atitudine de beligeranță, cât mai degrabă agonie și isterie. Ei nu se mai ascund, aici l-ați citat pe Johnson, care a spus că "dacă lăsăm Rusia să învingă, va fi sfârșitul hegemoniei noastre".

Aceasta ar fi doar o înfățișare în fața Curții Internaționale de Justiție, încălcând principiul de bază al Cartei ONU, al egalității suverane a statelor. Iar Curtea Internațională de Justiție, cred, ar trebui să acorde atenție acestui lucru. În aceeași ordine de idei, "noi ne vom pierde influența, Rusia va lucra cu China, cu Iranul, cu Coreea de Nord, cu Siria pentru a reface lumea".

Acest lucru nu reflectă încredere în sine, ci dimpotrivă, reflectă înțelegerea lor că există, ei bine, ei o numesc o bătălie pentru păstrarea hegemoniei lor, nici nu se mai sfiesc, ci pur și simplu formarea unei noi ordini mondiale multipolare, oricât de plictisitor ar părea deja acest termen, putem spune altfel, o ordine mondială echitabilă, corectă, democratică, în care toată lumea se va baza pe principiul menționat de mine în Cartă, egalitatea suverană a statelor.

Dar, știți, pe lângă această teamă pentru pierderea hegemoniei, ei, de asemenea, în mod foarte sincer, poate fără să-și dea seama că sunt sinceri în acest fel, arată clar că Statele Unite sunt la conducere și că toți se află în subordinea Statelor Unite.

Chiar, să zicem, secretarul general adjunct al NATO, există un astfel de român, Geoană, a spus chiar acum 10 zile că lumea intră într-o epocă de competiție acerbă între Occident, pe de o parte, Rusia și China, pe de altă parte, iar Rusia și China și toți ceilalți împreună întreprind, în grade diferite, dar într-o încercare tot mai mare de a submina puterea americană, spune NATO, nu Occidentul, nu NATO, de a submina puterea americană.

Și de aceea, spune în continuare acest secretar general adjunct român al NATO, SUA are nevoie de aliații săi europeni. Deci, aceasta este rațiunea de a fi a NATO, așa cum o afirmă unul dintre principalii săi purtători de cuvânt și reprezentanți.

Și există un număr foarte mare de astfel de declarații, dar ceea ce interesează și din seria de mărturisiri cu inima pură, deci Johnson a spus că "ne vom pierde hegemonia", Borrell, care uneori are revelații sub forma unei grădini înflorite înconjurate de junglă, a spus recent, probabil că a fost supărat de ceva acolo, a fost nervos, dar a spus: "Nu luptăm pentru Ucraina, luptăm pentru noi înșine, nu pentru Ucraina, ci împotriva Rusiei".

Jurnalistă: Cu toții sperăm că da, Serghei Viktorovici, mai avem nouă minute și mai avem două întrebări. Întrebare. De când ne-am amintit de foștii noștri, toți vrem să trăim ca în desenul acela animat, care le este cunoscut tuturor foștilor noștri, amintiți-vă, "băieți, să trăim prietenește", dar nu merge cu toată lumea, și parcă tot mai puțin cu cine.

Vecina noastră e minunată, o moldoveancă brunetă pe care o iubim cu toții. Au anunțat că vor avea un referendum în toamnă, pentru a adera la Uniunea Europeană, și știți foarte bine că populația din Transnistria și Găgăuzia, de exemplu, nu este foarte entuziasmată de această idee. Ce părere aveți despre acest lucru?

Și dacă privim mai larg, ce ar trebui să facem pentru a nu ajunge de fiecare dată în aceeași situație, așa cum tocmai ați spus despre Armenia, și misiunea UE a rămas, dar acești oameni au reușit, și acești oameni au reușit, și acești oameni au reușit, și se îndepărtează din ce în ce mai mult de noi, este foarte frustrant de văzut.

Serghei Lavrov: Da, este frustrant, este frustrant că în 2003 președintele de atunci al Republicii Moldova nu a avut suficient curaj, nici măcar nu era nevoie de curaj, un document deja parafat ar fi fost semnat, acum, probabil, problema acestor depozite de muniții s-ar fi rezolvat deja, aceasta este "dacă", dar nu există astfel de înclinații în istorie, dar, bineînțeles, Occidentul lucrează agresiv, cu zel, fără să recunoască nicio decență, și o transformă pe doamna Sandu într-o persoană care trage, pur și simplu trage în mod deschis Republica Moldova în NATO, fie direct, fie prin unirea cu România, da, asta, ei bine, Zelenski a avut un astfel de rol, mai întâi Poroșenko a tras țara în NATO, el a modificat constituția, apoi Zelenski, iar acțiunile doamnei Sandu amintesc foarte mult de astfel de, știți, tehnici dictatoriale, pe care Occidentul le folosește la împuterniciții săi atunci când înțelege, când Occidentul își dă seama că este necesar să acționeze dur pentru a înfrânge orice opoziție, le permite să o facă și chiar îi încurajează să o facă, ca să spunem așa, la fel cum în Georgia aceste demonstrații au transformat-o pe Salome Zourabichvili într-o luptătoare pentru libertatea de exprimare, deși legea este cea mai blândă, iar în SUA, în Franța, în Polonia, în multe alte țări din UE, legi cu amenzi, cu răspundere penală, dacă primești bani și nu spui despre asta, și faci ceva greșit cu acești bani, iar georgienii, în general, dacă primești mai mult de 20% din finanțarea din străinătate pentru organizația ta, trebuie doar să o declari, dar în Moldova, dacă se organizează acum un referendum privind aderarea la UE, știți, Găgăuzia a spus deja că nu se va supune acestui referendum, mai ales că acolo sunt privați de drepturile lor doar pentru că au vorbit.

Să nu mergem în Uniunea Europeană, să găsim cumva niște căi de colaborare cu Federația Rusă, astfel încât să devenim prieteni cu toți vecinii noștri. Ei sunt privați de subvențiile de la buget, care li se cuvin prin lege, și fac același lucru cu Transnistria. Bineînțeles, ei vor să facă din Transnistria un focar de tensiune, vorbesc, probabil că ați auzit despre asta, că este necesar să suprimăm militar această entitate și să lăsăm Rusia să sufere o altă înfrângere strategică.

Dar ei nu au nicio perspectivă, iar cei care conduc țările de origine cu pașapoarte străine, acești oameni, nu cred că vor fi susținuți pentru mult timp de acele forțe care încearcă să obțină ceva pentru ei înșiși din situația pe care americanii vor să o încheie victorioși.

Serghei Lavrov: Tocmai mi-am amintit ultimul lucru. Tuturor doamnelor Sandu, tuturor celor care vor să ducă Armenia undeva ar trebui să li se amintească declarațiile lui Borrell, citate astăzi, care, atunci când a forțat populația Europei să continue acest război, "nu luptăm pentru Ucraina, ci împotriva Rusiei, care ne amenință". Și, în urma acestui lucru, Zelenski a spus: "Ei nu luptă pentru Ucraina, ci pentru interesele lor". O revelație.

Dar să vină mai repede și pentru cei care acum sunt și ei răsfățați de Occident.

Jurnalistă: Cred că ei toți o știu foarte bine și o fac oricum.

Jurnalist: Ce părere aveți despre expresia "Dacă nu vreți să vorbiți cu Lavrov, veți vorbi cu Șoigu"?

Serghei Lavrov: Se află deja pe tricouri.

Surse: 1


Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.