Lavrov: Incompatibilitatea formulei elvețiene de pace în Ucraina cu cea a Chinei

În cadrul unei conferințe de presă, Serghei Lavrov a exprimat că formula elvețiană, despre care susține că este influențată de Occident, nu poate fi aliniată cu abordarea cuprinzătoare a Chinei privind pacea în Ucraina.

Aprilie 14, 2024 - 21:14

Serghei Lavrov a declarat că planul de pace care cuprinde 12 puncte al Chinei și abordarea elvețiană privind Ucraina sunt ireconciliabile, subliniind diferențele fundamentale în abordarea problemelor de securitate.

Abonează-te acum la Jurnal INFO pentru a fi mereu la curent cu știrile de ultimă oră! Jurnal INFO — Lumea în palma ta!

Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului

Jurnalist: Revenind la întrebarea colegului de la postul de televiziune NTV, televiziunea centrală. În ce măsură credeți că, în circumstanțele actuale, există posibilitatea de a implementa planul de pace chinezesc? Și acum știm despre lupta din Elveția pentru ca China să participe la această conferință.

Dacă China va pune condiția ca, alături de formula lui Zelenski, să fie discutat și planul de pace chinezesc, vom accepta invitația din Elveția, desigur, dacă o astfel de invitație va fi primită?

Serghei Lavrov: În primul rând, ei nu intenționează să ne invite. Ei au declarat pur și simplu în mod deschis că mai întâi este necesar să se formuleze un ultimatum colectiv Rusiei. Dar acest lucru anulează deja orice șansă de succes a acestei scheme elvețiene. Planul chinezesc din 12 puncte și formula elvețiană sunt incompatibile.

Deoarece formula elvețiană, așa cum am spus deja, constă în a atrage cât mai multe țări, prin orice mijloace, corecte sau incorecte, către un ultimatum adresat Rusiei.

Iar ideea chineză este de a aborda mai întâi problemele sistemice în domeniul securității în spațiul nostru comun, de a înțelege cauzele profunde ale situației actuale din Ucraina, care reflectă războiul hibrid pregătit de mult timp și, în cele din urmă, declanșat de Occident împotriva noastră prin mâinile și trupurile ucrainenilor și ucrainencelor acum.

Și doar eliminând aceste cauze profunde, susține abordarea chineză, putem lua în considerare în mod serios un acord care să țină cont de interesele legitime de securitate ale tuturor părților. Acest lucru este aproximativ ceea ce am propus încă din decembrie 2021 - să cădem de acord asupra indivizibilității securității, asupra modului în care această indivizibilitate va fi transpusă în pași practici de non-extindere a NATO, garanțiile care trebuie oferite și, în general, tot restul.

Aceste inițiative ale noastre sunt cunoscute încă din 2007, când președintele a vorbit la Conferința de Securitate de la München și a avertizat Occidentul despre tentația de a cuceri tot mai mult spațiu geopolitic cu o abordare anti-rusă deschisă. Am repetat acest lucru în 2008, în 2010. Am convenit, apropo, în cadrul OSCE asupra indivizibilității securității.

Occidentul și-a asumat la cel mai înalt nivel angajamentul solemn că nicio țară, nicio organizație din spațiul OSCE nu va pretinde la dominație. Dar, de fapt, NATO s-a angajat exact în această dominație. Prin urmare, abordările Chinei și Elveției sunt incompatibile. [Abordarea Elveției] nu face decât să îndeplinească comanda SUA și a aliaților săi. Și nu văd cum ar fi posibil să se pună ariciul și căprioara timidă în același ham. E greu de imaginat.

Dar abordarea chineză este absolut în concordanță cu filozofia noastră comună, inclusiv în contextul discuțiilor intensificate acum despre cum să se asigure securitatea eurasiatică pe întregul nostru continent. Și în partea sa europeană, și în Asia Centrală, în Caucaz și în alte regiuni ale continentului, unde situația este neliniștită, unde conflictele se se intensifică

Surse: 1


Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.