Elon Musk interviu cu Alice Weidel: "Doar AfD poate salva Germania"
Elon Musk a găzduit o discuție de 74 de minute cu Alice Weidel, liderul partidului german AfD. Conversația controversată a acoperit subiecte de la Hitler și politică până la sensul vieții, miliardarul exprimându-și deschis susținerea pentru formațiunea de extremă-dreapta.
Într-un dialog live pe platforma X, Elon Musk și-a declarat sprijinul pentru partidul german AfD, discutând cu Alice Weidel. Miliardarul și-a justificat intervenția prin investițiile sale substanțiale în Germania, ignorând avertismentele despre extremismul partidului.
Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului
Bun venit, Alice. Îți mulțumesc că te-ai alăturat pe Spaces și abia aștept această discuție.
Poate am putea începe prin a prezenta, dacă poți să ne prezinți care este platforma AFD.
Care sunt principalele lucruri pe care le urmăriți? Unde are nevoie Germania de schimbare?
Și pentru a-i lămuri pe cei care n-au auzit niciodată de AFD sau AfD dacă ești german.
Și mulți oameni, mai ales în America, n-au auzit niciodată de AFD, așa că poate va fi foarte util.
Bine. Îți mulțumesc foarte mult, Elon, că m-ai invitat și că ne-ai oferit această oportunitate să vorbim deschis despre diferite subiecte. Lasă-mă doar să... Mă auzi?
Da, te aud.
Perfect, perfect. Ca să începem cu cine suntem. AFD este alternativa pentru Germania.
Este un partid relativ nou înființat acum 11 ani în timpul problemelor cu euro. Deci, din păcate, trebuie să încep, când fac lumină asupra partidului nostru, cu circumstanțele destul de negative din Germania.
Țara noastră este o țară minunată cu oameni foarte motivați, dar țara noastră nu a fost guvernată cum trebuie în ultimii 20-25 de ani. Am avut administrația Angelei Merkel timp de 16 ani și apoi așa-numita coaliție semafor care a implodat anul trecut și acum ne îndreptăm spre alegeri.
Din punctul meu de vedere, Angela Merkel, primul cancelar verde, ne-a distrus practic țara. A impus, fără să întrebe poporul, a impus deschiderea granițelor noastre pentru imigrația ilegală în 2015.
Ne-a distrus și ne-a ruinat coloana vertebrală prin politica energetică dezastruoasă. Pentru ascultătorii străini din acest public, Germania este singura țară industrializată care și-a deconectat centralele nucleare.
Așadar, scopul Angelei Merkel a fost să impună doar energia solară și eoliană. Nu trebuie să fii foarte deștept să-ți dai seama că nu poți conduce o țară industrializată doar cu energie eoliană și solară, pentru că nu ai energie și electricitate când soarele nu strălucește și când vântul nu bate.
Aceasta este o problemă majoră.
Sunt un mare fan al energiei solare, dar în mod clar, dacă o țară se află la o latitudine foarte înaltă, atunci cantitatea de energie solară în timpul iernii va fi substanțial redusă.
Există o diferență semnificativă în ciclul zi-noapte al consumului de energie.
Multe se pot face cu energie solară și cu baterii pentru rețeaua electrică la scară mare, dar trebuie completată cu alte forme de energie pentru că nu e multă lumină solară în mijlocul iernii în Germania.
Soluția trebuie să fie în mod evident una multifațetată, unde există cu siguranță energii regenerabile, dar trebuie să existe și o anumită cantitate de energie din combustibili fosili și mai ales nucleară. Cred că energia nucleară este foarte subevaluată.
Cred că a fost tragic pentru Germania să închidă centralele nucleare. De fapt, erau foarte bine proiectate.
Cred că mișcarea corectă este, de fapt, să crească substanțial cantitatea de energie nucleară în Germania. Ar fi grozav.
Da, absolut. Acesta a fost motivul pentru care am vrut să fac lumină asupra situației actuale, pentru a forma o opinie despre ceea ce reprezintă partidul nostru.
Pentru că exact asta ai spus. Noi susținem diversificarea surselor de energie.
Nu putem conduce o țară industrială ca Germania, care încă are o bază manufacturieră puternică.
Ca să-ți spun adevărul, producția noastră manufacturieră a atins vârful în 2018 și de atunci s-a prăbușit din cauza costurilor mari la energie. Nu poți conduce o țară în felul acesta.
Prin urmare, spunem că trebuie să fim deschiși față de tehnologie și să reînființăm centralele nucleare, pentru că energia nucleară nu produce carbon. Astfel, ne-am reduce și amprenta de carbon, care este incredibil de mare.
Asta e toată ironia situației. Guvernele noastre, precum cel al Angelei Merkel și așa-numita coaliție ridicolă Semafor, au impus țării noastre o politică verde care nu funcționează.
Am vrea să revenim la deschiderea față de tehnologie aici.
Da, cred că are mult sens. Recomandarea mea, și am spus asta public și înainte, este ca Germania să nu doar redeschidă centralele nucleare, ci să crească substanțial producția de energie.
În același spațiu, adică fără să mărești semnificativ dimensiunea centralei nucleare, fără să mărești suprafața de teren folosită, poți crește dramatic producția de energie a unei centrale nucleare pentru că partea centrală efectivă a centralei este extrem de mică.
Oamenii nu realizează cât de mic este de fapt nucleul central al unei centrale nucleare. Este incredibil de mic.
De fapt, pe aceeași suprafață de teren, fără a crește zona, poți să mărești dramatic cantitatea de energie nucleară pe care o produce orice centrală nucleară.
Ai nevoie de o sursă de apă pentru a opera turbinele cu abur, dar este posibilă o producție mult mai mare de energie decât își dau seama oamenii.
Cred că soluția logică este să folosim energie regenerabilă, dar cu mult nuclear, și apoi să completăm cu o anumită cantitate de energie din hidrocarburi acolo unde e nevoie. Trebuie doar să fie rațional.
Absolut. Știi ceva? Lasă-mă să-ți dau încă un exemplu. Turbinele eoliene, energia eoliană, în comparație cu energia nucleară, este foarte ineficientă și din punctul de vedere al folosirii terenului.
De exemplu, îți voi da un exemplu doar ca să clarific situația.
Dacă ai vrea să înlocuiești o centrală nucleară, să zicem ca centrala nucleară Emsland din Germania, cu o producție anuală de electricitate de 10 miliarde kilowați pe oră, cu turbine eoliene moderne care produc doar 8 milioane kilowați pe oră pe an, ai avea nevoie de 1.250 de turbine eoliene doar pentru a înlocui această singură centrală.
Cu un diametru al rotorului de 70 de metri și distanța minimă necesară pentru parcuri eoliene mari, ajungi la aproximativ 100 de kilometri pătrați.
De exemplu, asta corespunde cu jumătate din suprafața orașului Stuttgart, înțelegi?
Deci toată chestia asta, și doar ca să subliniez din nou, nu trebuie să fii foarte deștept ca să faci aceste calcule.
Dar politica noastră energetică...
Asta-i chestia nebună.
Chestia nebună e că, pentru multe din aceste întrebări despre energie, nu trebuie să fii un fizician de talie mondială.
E matematică foarte simplă, mai simplă decât cea de liceu.
Aș zice că e chiar matematică de gimnaziu.
E foarte directă, deloc complicată.
Da, absolut.
Și apoi în timpul crizei, în timpul războiului...
Poftim?
Nu, te rog, continuă.
Da, deci în timpul războiului din Ucraina, aprovizionarea noastră cu gaze a fost complet distrusă.
Și asta ne-a arătat cât de dependenți suntem de fapt de gazul rusesc.
Și știi ce a decis guvernul în această criză, când prețurile la energie au explodat după ce am fost tăiați de la sursa ieftină de energie din Rusia?
Au închis ultima centrală nucleară, creând și mai multă lipsă de energie.
Deci ori trebuie să fii foarte prost, ori pur și simplu îți urăști propria țară.
Țară?
Nu-i așa?
Cred că e mai mult categoria celor foarte proști.
Foarte proști?
Păi, există o vorbă veche care spune că nu ar trebui să pui pe seama răutății ceea ce poate fi explicat ușor prin incompetență.
Da, ai perfectă dreptate.
De fapt, când am văzut că Germania își închide centralele după ce a fost tăiată de la aprovizionarea cu gaz din Rusia, am crezut că e unul dintre cele mai nebunești lucruri pe care le-am văzut vreodată.
Exact când Germania are cea mai mare nevoie de electricitate, își închide una dintre cele mai bune surse de electricitate, și anume energia nucleară.
Da, și complet fără emisii de carbon.
Da, nebunie totală.
E o nebunie.
Da.
Deci, ca să rezumăm, cele două lucruri principale pe care AfD își propune să le schimbe sunt o politică energetică rațională și o politică de imigrare rațională.
Da, exact.
Dar de fapt chiar mai mult.
Dacă îmi permiți să continui puțin, pentru că acum e o situație complet nouă pentru mine să pot avea o conversație normală fără să fiu întreruptă sau prezentată negativ, așa cum s-a întâmplat în media în ultimii 10 ani, ceea ce e complet ridicol.
Deci ceea ce mai susținem, fiind un partid conservator libertarian, sau cel puțin așa ne considerăm, deși suntem prezentați extrem de negativ.
Ca un așa-zis partid extremist de către mass-media mainstream.
Noi doar spunem, uite, trebuie să reducem birocrația.
Trebuie să eliberăm firmele noastre, companiile, indivizii de aceste condiții birocratice enervante de aici.
Știi cât durează, câte zile durează să obții un permis de afaceri în Germania?
Ghicește.
Se pare că știu, pentru că noi...
Da, marele plan.
Deci câte zile ți-a luat ție?
E o fabrică de mașini, știi, lângă Berlin.
Așa că am avut multe, foarte multe provocări.
Adică, să fiu clar, am avut mult sprijin, mult sprijin local, mult sprijin de la administrația locală și de la guvernul național.
Și în ciuda întregului sprijin, numărul pur și simplu nebunesc de reguli pe care funcționarii guvernamentali trebuie să le respecte este complet absurd.
Și a trebuit să avem, cred că autorizația noastră avea 25.000 de pagini.
Și trebuia tipărită pe hârtie.
25.000?
Da.
E o nebunie.
25.000 și apoi trebuiau făcute multe, multe copii.
Așa că literalmente a fost un camion de hârtie.
Și noi ziceam, sigur putem face asta electronic, știi, nu ar fi mai bine așa?
Nu, imposibil.
În Germania trebuie să fie pe hârtie.
Nu, trebuie să fie neapărat pe hârtie.
Și eu zic, e nebunie curată.
Asta s-a întâmplat acum doar câțiva ani.
Nu e din trecutul îndepărtat.
Adică suntem, știi, suntem deja bine intrați în secolul 21, suntem la un sfert din el.
Și erau, băi, erau 25.000 de pagini tipărite efectiv.
Și cred că fiecare pagină trebuia ștampilată cu o ștampilă fizică.
Adică, chestia asta o să obosească rău pe cineva să facă atât de mult.
Da.
Știi, o să ajungă să...
Mulți, mulți oameni cu brațele obosite.
Da, o să facă sindrom de stres repetitiv de la atâta ștampilat.
Leziune de stres?
Până ajung la spital sau ceva de genul.
Adică, asta e...
Deci...
Un camion de hârtie.
Nu încerc să dau vina pe indivizii care fac același lucru pentru că ei doar urmează regulile.
Așa că trebuie să schimbăm regulile.
Și cred că este necesar, din punctul meu de vedere, pentru toate țările, dar mai ales pentru țările care s-au bucurat de prosperitate mult timp.
Este extrem de important să avem ceea ce eu numesc un fel de colectare a gunoiului în materie de reguli, adică să reexaminăm regulile și reglementările.
Și să ne asigurăm că sunt în mod clar benefice per total.
Iar dacă există vreo îndoială că sunt benefice per total, ar trebui să le eliminăm.
Pentru că altfel ajungem în punctul în care totul este ilegal.
Și este pur și simplu absolut nebunesc.
Absolut.
Absolut.
Și nu e vorba doar despre birocrație.
E vorba și despre taxe.
Germania are cele mai mari taxe dintre toate țările OECD.
Deci angajatul german obișnuit muncește mai mult de jumătate de an pentru stat.
Trebuie să-ți imaginezi asta.
Adică cu taxe plus asigurări sociale.
Deci mai mult de jumătate din an muncești pentru acest stat disfuncțional.
Pentru că statul nu asigură serviciile esențiale pentru oamenii de aici.
Deci nu asigură siguranța.
Avem rate ale criminalității care au explodat aici.
Și nu-i pasă de educație. Avem aceeași agendă nebună, progresistă, de stânga și socialistă în sistemul nostru educațional.
Așa că tinerii nu învață nimic la școală, la universitate și așa mai departe.
Învață doar despre studii de gen și cam atât.
Aveam impresia că Germania are un sistem educațional destul de bun, foarte riguros, cu gimnaziul și toate celelalte.
Cel puțin așa era la un moment dat.
Dar se pare că virusul progresist a infectat Germania destul de rău.
Da, da. Există standardul internațional al testelor PISA, nu? Studiul PISA.
Germania, acum câțiva ani, avea scoruri acceptabile. Acceptabile.
Dar acum am căzut în prăpastie pentru că studiul a arătat că tinerii nu sunt capabili să facă matematică sau să vorbească ori să scrie în germană cum trebuie.
Și în unele landuri din Germania, imaginează-ți, au eliminat complet notele la scris pentru nota la limbă.
Deci nu mai trebuie să scrii corect în germană pentru că întregul nostru sistem educațional s-a deteriorat.
Și acesta este și motivul pentru care, de exemplu, tinerii votează acum cu noi.
Pentru că vor să aibă parte de o educație bună și vor să revină la un sistem educațional adecvat care să le ofere tinerilor competențe reale.
Și acesta este și motivul pentru care eu, părerea mea personală este că trebuie să revenim la un sistem bazat pe merit, nu?
Deci trebuie să ne întoarcem la un sistem de stimulente bazat pe merit și să renunțăm la toate aceste chestiuni socialiste legate de gen din sistemul nostru educațional.
Familiile și părinții au responsabilitatea față de copiii lor, iar școlile și universitățile au responsabilitatea de a oferi o educație bună, nu toate aceste prostii woke, socialiste despre gen.
Sigur. Da, absolut. Adică, scopul școlii este să înveți abilități folositoare care să te ajute în viață, să te ajute să fii productiv și să înțelegi lumea.
Da.
Altfel, nu mai e școală. E doar o instituție de propagandă.
Adevărat.
Da. Deci, bine, adică, are mult sens ce spui.
Da.
Deci poate că aș putea continua pentru că doar dădeam un exemplu despre sistemul educațional unde statul eșuează.
Pentru că statul nostru, guvernul a colectat anul trecut un nivel record de impozite pe venit.
Au colectat peste un trilion de euro.
Este un nivel record de taxe. Dar statul nu poate gestiona banii contribuabililor.
Și ce fac ei? Aruncă banii pe fereastră pe imigrație în sistemul nostru social, de exemplu.
Deci din 2015, ca să vă dau niște cifre și publicului să aibă o idee despre ce se întâmplă aici în Germania.
Am avut un aflux de aproape șapte milioane de oameni, șapte milioane de oameni.
Dar acestea sunt doar cele numărate oficial.
Șapte milioane de oameni, uau, ok!
Șapte milioane de oameni au intrat oficial din 2015 până acum.
Și apoi pentru că oamenii doar... doar alte cifre amuzante.
Statul nostru permite oamenilor să-și arunce pașapoartele înainte să treacă granițele noastre care nu sunt protejate și controlate.
Deci 57 la sută, aproape 60 la sută dintre oamenii care intră în țara noastră prin granița deschisă își aruncă actele.
De ce fac asta? Pentru că odată intrați în țara noastră, țara noastră ciudată cu această politică de imigrare ciudată, nu mai pot fi deportați.
Acesta este motivul.
Deci statul nostru, guvernul nostru, ca și guvernul Angelei Merkel și cel precedent, au proclamat o politică prin care oricine poate alege să treacă granița noastră pentru a imigra în sistemul nostru de securitate socială și nu poate fi deportat ulterior pentru că și-a aruncat pașaportul.
Adică, cât de nebunesc e asta?
Păi, e foarte nebunesc, dar exact asta s-a întâmplat și în SUA.
Da, da, exact.
Adică, în mod clar, există această, știi tu, există un fel de, nu știu, o agendă de extremă stânga care este promovată în toată civilizația occidentală și oriunde pot ajunge.
Pentru că exact același lucru s-a întâmplat și în SUA unde acum îi numesc pe imigranții ilegali altfel.
Îi numesc nedocumentați. Și motivul pentru care sunt nedocumentați e că și-au aruncat pașapoartele, exact cum spuneai și tu.
De fapt, pe partea mexicană a graniței cu SUA, există o grămadă uriașă de pașapoarte și permise de conducere aruncate, o grămadă imensă.
De necrezut.
Pentru că e de fapt mai rău să intri cu pașaport decât să intri fără nimic.
Și apoi, la fel ca în Germania, guvernul Democrat oferă sume uriașe de bani și sprijin celor pe care îi numesc nedocumentați.
Dar apoi sunt nedocumentați. De fapt habar n-avem dacă sunt criminali, violatori.
N-avem nicio idee pentru că nu au niciun document.
Deci nu putem ști cu adevărat. Și ca urmare, a existat un aflux masiv de infractori în SUA.
Pentru că, sincer, mă întreb de ce le-a luat infractorilor atât de mult să vină aici.
Adică, America este un mediu plin de ținte.
Știi, în America e atât de ușor să furi lucruri din cartierele bogate.
Singurul lucru care te-ar putea încetini e dacă te doare spatele de la cărat toate bunurile.
Știi, e ca și cum nu mai ești hoț, ci o firmă de mutări.
Deci, știi, pare că toți infractorii din lume vin în America din acest motiv.
Pentru că e mult mai ușor să fii infractor de profesie în America decât în alte țări unde nu ai atât de multe de furat.
Da. Dar pot să pun o întrebare?
Există o creștere masivă a criminalității în SUA.
Da.
Da, pot să pun o întrebare despre asta? Am citit că, de exemplu, în California, apropo, îmi pare foarte rău de ce se întâmplă acolo. E teribil. E chiar teribil să vezi. Și da, e teribil.
Dar în cazul Californiei, că au renunțat la urmărirea penală a furturilor, pentru că aveți atât de multe cazuri de furt. E adevărat?
Da. Situația de facto în California este că furturile aproape niciodată nu sunt urmărite penal. Poate în unul sau două cazuri, poate 1% din timp sunt furturile urmărite penal. Și chiar și când sunt urmărite, infractorii sunt eliberați imediat pe cauțiune.
Deci practic, furtul e legal în California.
De necrezut...
E, e, e nebunie.
E nebunie.
Da. Recent a fost un referendum în California pentru a face furtul ilegal din nou, care a fost, și de fapt, a fost foarte popular și a trecut.
Pentru că era literalmente legal să furi orice sub 1.000 de dolari, ceea ce însemna că oamenii puteau pur și simplu să intre într-un magazin și să ia orice vor în valoare de 1.000 de dolari odată.
Iar dacă vânzătorul i-ar fi oprit, el ar fi fost arestat. E exact ca în Joker și Batman. E ca și cum criminalii sunt la conducere și cetățenii cinstiți sunt arestați. E complet nebunesc.
Acum, cum am spus, oamenii din California au votat în majoritate covârșitoare să facă furtul ilegal din nou. Dar, șocant, guvernatorul Californiei, Guvernatorul Newsom, a fost împotriva acestei măsuri.
Dar ce vor face ei este că, deși tehnic e ilegal din nou, extrema stângă va refuza să aplice legea.
Pentru că ai nevoie de două lucruri ca ceva să funcționeze, ca legile să funcționeze. Ai nevoie și de lege, și de aplicarea legii.
Și dacă nu ai... adică, asta e ceva ce George Soros chiar a înțeles.
Adică, e un tip destul de inteligent, dar sincer, foarte anti-uman, după părerea mea, că nu trebuie de fapt să schimbi legea, trebuie doar să oprești aplicarea ei.
Și asta face treaba. Deci cred că există oarecum o trezire în SUA. Și cred că până și în California oamenii s-au săturat de asta și vor schimbare.
Și asta e, dacă te întrebi de ce a câștigat Donald Trump? Și nu a fost doar o victorie mică. În alegerile din SUA din anul acesta.
Președintele Trump a câștigat Colegiul Electoral, a câștigat și votul popular, majoritatea oamenilor. Și Camera e Republicană și Senatul e Republican. Asta arată că poporul american cere schimbare.
Să fie foarte clar. Și recomandarea mea pentru oamenii din Germania este să facă la fel. Dacă nu sunteți mulțumiți cu situația, trebuie să votați pentru schimbare.
Și de aceea recomand cu tărie oamenilor să voteze cu AFD. Asta e recomandarea mea fermă. Cred că e pur și simplu decizia înțeleaptă. Și cred că Alice Weidel este o persoană foarte, foarte rezonabilă.
Și sper că lumea poate să-și dea seama din această conversație că nu se propune nimic extravagant, doar lucruri de bun simț. De fapt, așa cum am spus public, cred că doar AFD poate salva Germania.
Și vreau să fiu foarte clar în privința asta. Doar AFD poate salva Germania. Asta e tot. Și oamenii chiar trebuie să susțină AFD. Altfel, lucrurile vor deveni mult, mult mai rele în Germania.
Da, pentru că ai spus bine, există o diferență între a face o lege și a o aplica. Așa că acum avem situația în Germania unde pe de o parte ai AFD.
Și pe de altă parte, ai așa-numitul unipartid, nu? E un unipartid format din toți ceilalți, pentru că se țin împreună.
Și indiferent ce spun, nu sunt în stare să implementeze sau să aplice promisiunile pe care le fac la fiecare alegeri, mai ales partidul Angelei Merkel.
Știi că candidatul la cancelar, deci colegul meu de candidatură din Partidul Creștin Democrat, care e greșit etichetat, de exemplu, de către The Economist ca fiind un partid de centru-dreapta. După părerea mea, e un partid de stânga verde.
Oricum, Angela Merkel a fost primul cancelar verde pe care l-am avut aici. Deci ce a făcut el, apropo de interferențe. Tocmai am căutat aici. El a numit interesul tău.
Deci interesul tău în politica germană, agresiv și arogant.
Ce spune despre George Soros?
Da, exact. Și Bill Gates. Deci nu era nicio problemă. Când Bill Gates a încercat să-și vândă vaccinul ARNm, fără să menționeze toate efectele secundare majore asupra sănătății oamenilor. Și nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru asta.
Și toată păcăleala și escrocheria cu purtatul măștii. Da. Este de necrezut.
Și candidatul creștin-democraților, Friedrich Merz, a avertizat lumea despre consecințele votării lui Donald Trump în octombrie anul trecut. Deci, cât despre interferențele străine, nu? Este de necrezut.
Este chiar de necrezut. Felul în care Donald Trump a fost tratat de mass-media germană și de politicienii germani în timpul campaniei sale electorale a fost de necrezut.
Și am menționat asta înainte într-un interviu pentru Bloomberg, mi-a provocat durere fizică să văd asta, cum a fost denigrat el și întreaga lui familie. Deci da, îmi pare foarte rău pentru acești oameni.
Pur și simplu, da, spunând lucruri negative. Și acum, în timp ce vorbim, 150 de birocrați din Uniunea Europeană ne urmăresc conversația pentru a impune acest ridicol Act al Serviciilor Digitale, care nu este nimic altceva decât o cenzură asupra libertății de exprimare, dar libertate de exprimare, nu?
Da!
Și ai spus-o, libertatea de exprimare este o condiție prealabilă a democrației. Dacă nu poți să-ți formezi o opinie corectă și să schimbi opinii și idei, iar democrația ar trebui să fie o competiție a celor mai bune idei, nu? Și compromisuri. Da.
Exact. Fără libertatea de exprimare, oamenii evident nu pot spune ce vor să spună. Și apoi nu pot vota în cunoștință de cauză.
Deci dacă oamenilor li se servește doar propagandă și nu au acces la ce se întâmplă cu adevărat, atunci nu pot vota în cunoștință de cauză. Și atunci nu ai o democrație reală.
De aceea spun că libertatea de exprimare este fundamentul democrației. Trebuie să existe libertate de exprimare pentru ca oamenii să poată vota în cunoștință de cauză. Este esențial.
Și, de fapt, e destul de ușor să-i identifici pe cei răi. Uite cine vrea să suprime libertatea de exprimare? Ei sunt cei răi. E foarte clar.
Da, și știi ce a făcut Adolf Hitler?
Primul lucru a fost să elimine libertatea de exprimare.
Așa a preluat controlul asupra mass-mediei.
Și fără asta, n-ar fi reușit niciodată.
N-ar fi reușit niciodată.
Dar asta e ce faci tu.
Da, exact.
Ăsta a fost unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut - să preia controlul asupra mass-mediei.
Și a impus cenzură extremă.
Și de fapt ceea ce încerca să facă era să închidă orice media pro-semită.
Orice conținut pro-semit sau orice apărare a poporului evreu era suprimată.
Așa că, pentru cei care vor cenzură, cred că ar trebui să fie atenți la ce își doresc.
Pentru că odată ce institui cenzura, e doar o chestiune de timp până când acea cenzură se va întoarce împotriva ta.
Și în cele din urmă, te vor cenzura și pe tine.
Și ăsta e pericolul.
Pentru că oamenilor le place să cenzureze lucrurile cu care nu sunt de acord.
Dar nu realizează că într-o zi acea cenzură se va întoarce împotriva lor.
Absolut.
Deci, da.
Deci, adică, ai menționat, desigur, despre Hitler și altele.
Acum, mare parte din presă vrea să prezinte AfD ca fiind extremă-dreapta.
Ca fiind cumva asociați cu nazismul sau ceva de genul.
Poate ai putea să abordezi această îngrijorare.
Pentru că oamenii, când aud de dreapta în Germania, au în mod natural o reacție oarecum negativă.
Da.
Mulțumesc pentru întrebare.
În primul rând, aș vrea, fiind economist, să arunc puțină lumină asupra acestei idei.
Când vorbim despre Hitler, despre ideea național-socialiștilor.
Pe atunci, în timpul celui de-al Treilea Reich, Național Socialiștii, după cum spune și numele, erau socialiști.
Da, într-adevăr.
Da.
Naționalizau industrii într-un ritm nebun.
Da, absolut.
Era comunist.
Și se considera socialist.
Deci, ce făceau ei, finanțau companiile private din bani publici.
Și apoi cereau taxe uriașe.
Și apoi, stai puțin, trebuie să întreb care e cuvântul pentru "verstaatlichen".
Naționaliști.
Da, au naționalizat întreaga industrie.
Da, ai mai spus asta.
Și cel mai mare succes, cel mai mare succes după acea perioadă teribilă din istoria noastră a fost să-l eticheteze pe Adolf Hitler ca fiind de dreapta și conservator.
Era exact opusul.
Nu era conservator.
Nu era libertarian.
Era un tip comunist socialist.
Deci, punct și de la capăt, niciun comentariu în plus despre asta.
Și noi suntem exact opusul.
Suntem un partid conservator libertarian.
Și uite, privește la ce se întâmplă acum, în timpul discuției despre acest atac teribil al Hamas asupra Israelului.
Doar palestinienii de stânga critică politicile de aici.
Există un antisemitism profund înrădăcinat în mișcarea de stânga.
Și așa a fost întotdeauna.
De ce?
Și Adolf Hitler s-a folosit de asta.
S-a folosit de invidia oamenilor.
Evreii au fost foarte educați, foarte cultivați și au avut succes.
Erau oameni înstăriți pe atunci în Germania.
Și apoi a stârnit invidia populației împotriva acestor oameni.
Și a fost o măsură socialistă luată împotriva lor.
Uită-te la Stalin.
Uită-te la Uniunea Sovietică sub Stalin, exact același lucru.
Deci, nu a fost nimic altceva decât un socialist antisemit.
Iar noi suntem exact opusul.
Suntem un partid conservator libertarian.
Suntem prezentați greșit tot timpul.
Și vrem să eliberăm oamenii de sub controlul statului.
Vreau să avem oameni care gândesc independent, oameni încrezători în forțele proprii.
Mi-ar plăcea să avem un stat minimalist, redus la funcțiile sale esențiale.
Și să lăsăm oamenii să-și exercite libertatea de exprimare și libertatea economică, cum ar fi să-și creeze propria avere.
Cu aceste taxe exagerat de mari, statul erodează fundamentul bogăției, nu-i așa?
Astfel, oamenii nu pot să acumuleze averea care i-ar face independenți față de stat.
Mi-ar plăcea să avem oameni care gândesc independent, bine educați, care au libertatea să-și formeze propriile opinii.
Vreau să avem lideri puternici în Germania.
Nu vreau să avem lideri slabi și proști cum am avut în ultimii ani.
Pentru că acești oameni nu pot gândi limpede.
Și sunt un mare pericol.
Uite ce se întâmplă acum cu războiul din Ucraina.
Ei reprezintă un mare pericol pentru securitatea noastră națională și, de fapt, pentru securitatea întregii Europe.
Asta e și speranța mea în Donald Trump și în tine, în administrația ta.
Că veți pune capăt acestui război teribil.
Această moarte inutilă, complet inutilă a tinerilor în fiecare zi.
Cât de repede posibil.
Pentru că europenii, ei nu pot.
Ei au renunțat practic la tot.
La o armată bună, la puterea de negociere.
Ei depind complet de SUA în sensul că, oh, SUA trebuie să facă toată treaba.
Noi nu trebuie să facem nimic.
Noi doar escaladăm întregul conflict cu Rusia.
E foarte periculos ce se întâmplă aici.
Și practic doar tu poți să-l oprești.
Da, adică, cred că președintele Trump va rezolva acest conflict, cred eu, foarte rapid.
Cum ai menționat, acum e într-un fel de impas de câțiva ani.
Și tot ce s-a întâmplat în ultimii ani e că sute de mii de oameni au murit.
Dar fără niciun câștig.
Și cu cât acest conflict continuă mai mult, cu atât Ucraina slăbește mai tare în comparație cu Rusia.
Adică, Ucraina e o țară mult mai mică.
Pur și simplu nu își poate permite pierderile în comparație cu Rusia.
Rusia are, adică, știi tu, ăsta e unul dintre cele mai grele momente pentru Ucraina.
Și apoi ai toți acești bieți bărbați care mor degeaba. De ce? Sper că acest conflict teribil poate fi rezolvat rapid. Și cred că se va întâmpla sub președintele Trump.
Da, va fi grozav, de fapt, pentru că acum oamenii de aici, mulți dintre ei sunt îngrijorați.
Și sunt îngrijorați pe bună dreptate, cred eu, pentru că acest conflict are potențialul să escaladeze serios spre un schimb nuclear.
Iar aici, guvernele europene nu au nicio măsură, nu au nicio strategie, nu au nicio linie roșie, nicio direcție în politica lor externă și de securitate față de Rusia și Ucraina. Nu au nicio strategie pentru a pune capăt acestui conflict.
Și nu au putere militară, corect. Au cheltuit sub bugetul NATO timp de decenii, de foarte mult timp, de exemplu în cazul Germaniei, pentru că procentul din PIB ar trebui să fie 2%.
Deci Germania, în medie, cred că era doar puțin peste 1%. Așa că Germania nu și-a adus contribuția.
Dar Germania nu este nici prudentă în apărarea propriei țări. Deci asta e a doua problemă.
Așa că suntem complet dependenți de SUA. Dar cred că, și am ascultat acest discurs foarte interesant al lui JD Vance.
El a spus că nu vrea să aibă state-client, corect? Da. Vrea să aibă state independente, care să-și formeze și propriile opinii independente despre lucruri, nu?
Deci tu, de exemplu, în companiile tale, nu vrei să fii înconjurat de persoane care spun doar "da" și de oameni mediocri, nu? Nici eu. Așa că încerc să atrag. Da.
Încerc, de asemenea, să am cei mai buni oameni în echipa mea. Iar acești oameni au sarcina să mă critice în fiecare zi. Nu vreau să am lingușitori, nu? Pentru că așa nu poți învăța. Nu ai cum să corectezi greșelile. Da.
Oameni care spun doar "da". Dar e atât de, e atât de important. Da, da.
Deci, da, absolut.
Adică, să zicem, în companiile mele precum SpaceX și Tesla, noi căutăm constant feedback critic, pentru că dacă facem o greșeală, rachetele explodează și mașinile nu mai funcționează.
Deci, știi, fizica e neiertătoare. Știi, cum spun eu, fizica e lege.
Și tot restul sunt doar recomandări, pentru că am văzut oameni încălcând orice fel de lege, dar n-am văzut pe nimeni încălcând legile fizicii.
Și dacă nu reușești să proiectezi racheta și să o operezi exact cum trebuie. Și dacă măcar un singur lucru e greșit, racheta explodează.
Deci, știi, eu cred cu tărie în căutarea feedback-ului critic. De fapt, cred că feedback-ul critic ar trebui văzut ca un dar.
Da. Absolut. Da. Deci nu, dar să continuăm pe subiect.
Deci dacă nu ai acea buclă de feedback, racheta ta poate exploda, nu-i așa.
Dar aici, în această fază critică a acestui război teribil din Ucraina, mulți oameni pot muri din cauza unor politici stupide care au fost făcute.
Mulți oameni au murit. Da, într-adevăr. Deci, îmi pare rău, am atins niște subiecte care poate sunt considerate sensibile de către unii. De exemplu, care e părerea ta despre Israel?
Oh, e foarte complicat. Nu, nu, serios, cu cât citesc mai mult despre Orientul Mijlociu și situația din Israel, cu atât devine mai complicat.
Și ca să fiu sinceră, voiam să te întreb despre o posibilă soluție, pentru că sincer, din punctul meu modest de vedere, nu văd nicio soluție.
Poate, poate Israelul trebuie să găsească alianțe cu statele sunite, dacă e posibil. Și sincer, din punctul meu de vedere, din perspectiva mea, e o situație foarte complicată.
Și nu sunt, știi, nu sunt genul acela de persoană. Nu sunt politician. Dacă mă întrebi ceva, nu o să spun bla bla bla, ci chiar spun ce cred, ca să fac politică onestă.
Și ca să fiu sinceră, nu știu. Ca să fiu foarte directă, nu știu cum să rezolv conflictul în acest moment. Și sper că poate tu ai un răspuns la asta.
Îmi pare rău că nu dau un răspuns satisfăcător, dar e atât de complicat. Și vreau să dau un răspuns prudent. Și în cazul Israelului, sincer nu știu cum să rezolv acest conflict.
Ei bine, poate altfel spus, susții fără echivoc existența statului Israel?
Da, bineînțeles.
Bun. Asta vor oamenii să știe. Da. Deci pun întrebări care poate par foarte evidente, dar...
O, nu, nu. A, da. A, da. Acum înțeleg de ce această întrebare. Nu, absolut.
Deci trebuie să protejăm existența Israelului. Și trebuie să protejăm nu doar existența statului Israel.
Cred, de asemenea, că Benjamin Netanyahu a făcut multe greșeli în trecut, ca să fiu sinceră.
Dar trebuie să ne asumăm și responsabilitatea noastră ca stat-națiune german de a proteja viața evreiască, poporul evreu din țara noastră, care este expus acum la infracțiuni comise de musulmani, nu?
Deci nu mai sunt în siguranță aici. Nu știu dacă ai văzut niște filmări de pe străzile Berlinului. Sunt acum în biroul meu din Berlin.
Dar cu toate aceste demonstrații ale palestinienilor de aici, păi, un evreu nu mai poate merge pe stradă, nu? Și avem un potențial uriaș de infracțiuni antisemite împotriva poporului evreu.
Și ca să fiu foarte sinceră, ca să fiu foarte sinceră aici, AFD este singurul protector.
Și spun asta foarte direct, Alternative für Deutschland, AFD este singurul, poate fi singurul protector al poporului evreu aici în Germania, pentru că partidul de uniune, toate celelalte partide, au făcut exact opusul.
Au lăsat milioane de oameni să intre, îi lasă să comită infracțiuni pe străzile noastre, rata criminalității a explodat.
Și astfel, evreii părăsesc țara noastră.
Când vorbesc cu prietenii mei evrei care locuiesc în Germania, Elveția, Franța și Austria, erau foarte speriați după atacul Hamas din 7 octombrie, pentru că se temeau că ar putea fi atacați de palestinieni, de susținătorii Hamas, de Antifa sau de teroriștii de stânga.
Nu știu, dar le era foarte frică, erau foarte sensibili când ieșeau pe stradă.
Și noi îi susținem pe acești oameni, deși în mass-media mainstream se susține contrariul, dar asta nu e adevărat.
E doar o minciună despre partidul nostru.
Da, asta voiam să clarific, că AFD este prezentat în mod eronat, mai ales în mass-media occidentală.
Deci, da, și vreau să spun că susțin foarte mult statul Israel, dar cred că trebuie să fim atenți și să avem empatie și pentru civilii care mor.
Când am avut discuții cu prim-ministrul Netanyahu, și cred că în mare parte am fost de acord, există trei pași: primul e că nu avem de ales și trebuie să eliminăm pe cei care vor să elimine statul Israel, adică Hamas.
Apoi, al doilea pas este să corectăm educația, astfel încât palestinienii să nu mai fie învățați de mici să urască și să dorească moartea Israelului.
Deci trebuie să repari sistemul de învățământ.
Iar al treilea lucru, care este și el foarte important, este să faci zonele palestiniene prospere.
Acest al treilea pas este foarte important.
Și acesta este poate cel mai greu pas, dar trebuie să ai acest al treilea pas.
Trebuie să aduci prosperitate.
Trebuie să ajuți la reconstrucție și trebuie să aduci prosperitate.
Și am avut această discuție cu mulți oameni din Israel.
Le-am spus că al treilea pas este esențial.
Adevărat.
Și m-au întrebat, păi, când a funcționat asta?
Și zic, uite, îți dau un exemplu foarte important.
După Primul Război Mondial, Tratatul de la Versailles a fost extrem de nedrept față de Germania și a creat un resentiment uriaș.
Iar Tratatul de la Versailles, cu reparațiile sale extreme, a pus bazele celui de-al Doilea Război Mondial.
Fără Tratatul de la Versailles, Hitler nu ar fi avut succes.
Da, adevărat.
Și da, și apoi, dar dacă te uiți, deci apoi lecția a fost învățată.
Așa că după al Doilea Război Mondial, când Germania și Japonia au fost învinse, SUA a ajutat de fapt la reconstrucția Japoniei și Germaniei, oferind sprijin financiar pentru reconstrucția lor.
Iar acum Japonia și Germania sunt aliați.
Și aceasta este o lecție foarte importantă și fundamentală a istoriei.
Da, ai perfectă dreptate.
Când, după atacul Hamas, am deschis Google Maps să mă uit, să văd care e situația geografică acolo?
Și când vezi Fâșia Gaza, nu?
E o fâșie Gaza care e pur și simplu închisă, blocată, fără resurse și nici măcar aprovizionare cu apă.
Deci se poate tăia aprovizionarea cu apă și alte resurse, pur și simplu instantaneu.
Și această construcție, doar privind din perspectivă geografică, nu trebuie să fii foarte deștept ca să-ți dai seama că nu o să funcționeze.
Și să faci această zonă prosperă cu măsuri specifice care să fie luate, este un prim pas vital.
Adevărat.
Da, cred că e esențial.
Trebuie să depășim instinctul uman natural de reciprocitate, care este, practic, ochi pentru ochi.
Dar problema cu ochi pentru ochi este că dacă continui așa, ochi pentru ochi, cum spune și zicala, ochi pentru ochi te lasă pe toți orbi.
De aceea cred că există o mare înțelepciune în iertare.
Da.
Ai nevoie și de putere și de iertare, dar aceasta este singura cale de a opri ciclul nesfârșit al violenței.
E o expresie foarte frumoasă, cum ar fi ochi pentru ochi și toți rămân orbi.
Da, exact.
Deci sperăm că acesta poate fi viitorul.
Este cel mai bun viitor la care mă pot gândi.
Cred că nu există alt viitor care să funcționeze.
Așadar, pot să-ți mai pun o întrebare?
Pentru că tocmai am sărit de la un subiect la altul.
Care este punctul tău de vedere?
Ne-am oprit la faptul că administrația ta va pune capăt războiului din Ucraina foarte rapid, dar care este perspectiva ta asupra instrumentelor și măsurilor care ar putea fi luate?
Deci ai vrea să vorbim despre asta?
Poți să vorbești puțin despre asta?
Deci la ce ne-am putea aștepta?
Da, păi, ca să fiu clar, vreau să spun că asta ține de președintele Trump.
El este Comandantul Suprem, așa că depinde doar de el.
Deci nu vreau să vorbesc în numele lui, dar cred că există o cale spre rezolvare, și este nevoie de o conducere puternică în Statele Unite pentru a realiza acest lucru.
Deci, da, dar sunt încrezător că se poate face.
Bine, da.
Și cred că e posibil să avem pace și în Orientul Mijlociu.
Acestea sunt posibile.
Și cred că ar fi un viitor minunat pentru întreaga lume.
Deci, da.
Da, excelent.
Deci e absolut corect.
Sunt perfect de acord.
Da.
Ei bine, să vedem.
Mai sunt alte subiecte despre care ar trebui să discutăm sau ai vreo întrebare pentru mine?
Da, da, absolut.
Pentru că vreau să te întreb, și mulți oameni sunt interesați de asta.
Deci de ce crezi că zborul spre Marte și popularea planetei Marte este prioritatea ta principală la SpaceX?
Și când crezi că veți fi pregătiți pentru o expediție umană pe Marte?
Dacă îmi permiți să întreb asta, pentru că toată lumea e interesată.
Sunt proiecte extraordinare, nu-i așa?
Da. Păi, la un nivel foarte înalt, mă gândesc ce acțiuni vor duce la prosperitatea pe termen lung a civilizației. Știi, creșterea în scară și amploare a conștiinței.
Din câte știm noi, suntem singurul loc cu viață sau cel puțin singurul loc cu viață inteligentă într-o formă sau alta.
Mulți oameni cred că trebuie să existe extratereștri, dar eu n-am văzut nicio dovadă în acest sens.
Și dacă dovezile arheologice sunt corecte, Pământul are patru miliarde și jumătate de ani, dar civilizația, măsurată de la primele scrieri, are doar vreo cinci mii de ani, ceea ce înseamnă aproximativ o milionime din existența Pământului. Deci toată civilizația umană este doar o scânteie foarte scurtă până acum.
Așa că trebuie să ne întrebăm ce pași putem face pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a vieții așa cum o știm, a conștiinței.
Și dacă devenim o specie multi-planetară, durata probabilă de viață a conștiinței este dramatic mai mare decât dacă rămânem o specie limitată la o singură planetă.
Nu vreau să spun că Pământul e pe cale să dispară sau ceva de genul. Dar există anumite riscuri.
Dacă ar avea loc un război termonuclear global sau evenimente naturale extreme, cum ar fi un meteorit uriaș care lovește Pământul și cauzează un eveniment de extincție în masă.
Și dacă ne uităm la dovezile fosile, există cel puțin cinci evenimente extreme de extincție în masă care ar fi distrus complet omenirea. Sunt cel puțin cinci astfel de evenimente.
Și deci.
Cred că ar trebui să profităm de această oportunitate astăzi pentru că, pentru prima dată în istoria de patru miliarde și jumătate de ani a Pământului, este posibil să extindem viața și conștiința dincolo de Pământ.
Și această fereastră de oportunitate poate fi deschisă pentru scurt timp sau pentru mult timp. Dar, pentru orice eventualitate, în cazul în care e deschisă pentru scurt timp.
Trebuie să profităm de această fereastră și să devenim cât mai repede posibil o specie multi-planetară și să asigurăm supraviețuirea pe termen lung a civilizației. Deci care e intervalul tău de timp?
Pentru o expediție, pentru prima expediție umană.
Păi da. Ca să fiu clar, nu contează atât de mult steagurile și amprentele, ci stabilirea unui oraș autosustenabil pe Marte, unde pragul critic este momentul în care orașul poate crește independent de Pământ.
Adică dacă navele de aprovizionare de pe Pământ ar înceta să mai vină din orice motiv, colonia de pe Marte să nu dispară.
Dacă reușim să ajungem în acel punct, atunci am trecut unul dintre filtrele mari foarte importante și fundamentale pentru mine.
Știi, există această idee despre de ce nu vedem dovezi ale vieții inteligente. Ei bine, există această teorie că există diverse filtre mari pe care civilizațiile nu reușesc niciodată să le treacă.
Și unul dintre aceste filtre mari este că nu reușesc niciodată să treacă dincolo de planeta lor de origine.
Deci dacă putem trece de filtrul Fermi de a fi o specie limitată la o singură planetă - și să fiu clar, dacă rămânem o specie de pe o singură planetă, este doar o chestiune de timp până vom fi anihilați. Putem dezbate cât va dura, dar în cele din urmă se va întâmpla ceva care va anihila civilizația.
Ar putea fi într-un viitor foarte îndepărtat, dar știm pur și simplu din dovezile fosile că au existat cel puțin cinci evenimente naturale de extincție în masă.
Și cred că există riscuri suplimentare pentru oameni că ne-am putea distruge singuri, pentru că dinozaurii nu aveau arme termonucleare. Dar ei nu aveau nici nave spațiale.
Deci avem riscul unui război termonuclear care ar putea distruge pe toată lumea. Dar avem și nave spațiale care pot face viața multi-planetară.
Dar ca să răspund mai direct la întrebare, cred că putem trimite nave spațiale fără echipaj spre Marte în aproximativ doi ani. Pământul și Marte se aliniază pentru transfer planetar aproximativ la fiecare doi ani.
Ah, doi ani.
Da. Evident, Pământului îi ia un an să facă o rotație în jurul soarelui. Marte face aproximativ doi ani. Și, bineînțeles, nu poți merge pe Marte când acesta se află de partea cealaltă a soarelui față de Pământ.
Deci trebuie să așteptăm până când Marte se află aproximativ în același cadran al sistemului solar ca Pământul. Și asta se întâmplă timp de aproximativ șase luni la fiecare doi ani.
Iar fereastra optimă de transfer durează de obicei doar câteva luni. Deci pentru câteva luni la fiecare doi ani sau la fiecare 26 de luni poți face transfer spre Marte.
În prezent, avem o fereastră de transfer spre Marte, ceea ce înseamnă că următoarea va fi peste doi ani de acum. Și apoi va mai fi una după alți doi ani. Deci pentru cea de peste doi ani, cred că putem trimite nave spațiale Starship fără echipaj spre Marte pentru a testa dacă sistemele de aterizare funcționează corect.
Vrem să ne asigurăm că nu mai adăugăm cratere pe Marte.
Da.
Creșterea numărului de cratere trebuie să fie zero.
Și odată ce dovedim că aterizarea este sigură, dacă toate navele pe care le trimitem peste aproximativ doi ani aterizează în siguranță și credem că înțelegem problemele, atunci în principiu, în aproximativ patru ani am putea trimite primii oameni.
Și apoi numărul navelor poate crește exponențial de la acel punct.
Adică, ca ordin aproximativ de mărime, estimarea mea e că trebuie să transportăm în jur de un milion, aproximativ un milion de tone de marfă pe Marte pentru a deveni auto-sustenabil. Știi, când lucrurile sunt foarte incerte.
Cred că dacă poți măcar să te apropii cu un ordin de mărime, te descurci destul de bine. Deci bănuiesc că o sută de mii de tone probabil nu sunt suficiente. Și sper că nu avem nevoie de 10 milioane de tone.
Așadar, presupunerea mea este că sper că un milion de tone sunt suficiente pentru a face Marte auto-sustenabil. Deci poate e vorba de un milion de tone de marfă pentru Marte și aproximativ un milion de oameni sau mai mult.
Asta e ce contează cu adevărat. Pragul critic din punctul de vedere al unei ramificări fundamentale a viitorului civilizației este acel punct pe Marte în care planeta poate crește de la sine, chiar dacă navele de aprovizionare de pe Pământ încetează să mai vină. În acel moment, viitorul civilizației se ramifică într-o direcție bună.
Iar durata probabilă de viață a civilizației este dramatic mai mare.
Și bănuiala mea este că vor exista cazuri în care viitorii marțieni vor veni de fapt să ne ajute și să ne salveze.
Și știi, când există o urgență, așa cum America a ajutat să salveze restul lumii în Primul și Al Doilea Război Mondial și în Războiul Rece. Și unde ar fi lumea dacă America nu ar fi ajutat în aceste trei situații.
Deci cred că există o șansă bună ca Marte să ajute la salvarea Pământului la un moment dat în viitor. Poate de multe ori.
Și odată ce avem o civilizație pe Marte, ne putem extinde în restul sistemului solar, către asteroizii mai mari precum Ceres, poate către lunile lui Jupiter și Saturn și dincolo de acestea, cel puțin prin restul sistemului solar.
Și apoi, știi, apoi trecem de la a fi, sperăm, o civilizație multi-planetară la un moment dat la o civilizație multi-stelară. Și vom fi acolo printre stele.
Și apoi putem încerca să aflăm care este natura universului. Știi, acolo ne îndreptăm, să vizităm aceste sisteme stelare îndepărtate. Vom descoperi rămășițele unor civilizații extraterestre demult dispărute.
Cred că ar fi incredibil de interesant. Cu siguranță. Ne va îmbunătăți foarte mult înțelegerea naturii universului.
Absolut. Da.
Deci și lucruri precum scara timpului sunt uimitoare când te gândești la ele.
Fizica sugerează că universul are aproximativ 13,8 miliarde de ani.
Și mă refer chiar și la elementele din corpul nostru care nu sunt hidrogen, orice alt element a trebuit să fie format în centrul unei stele.
Așa că, știi, o mare parte din corpul nostru a fost de fapt format în centrul unei stele care apoi a explodat.
Iar apoi elementele s-au recondensat în cele din urmă, miliarde de ani mai târziu, pentru a forma Pământul și oamenii. Deci când te gândești la aceste scale de timp, sunt cu adevărat remarcabile.
Și o civilizație care a durat un milion de ani. Civilizația noastră, știi, cred că un indicator bun pentru a spune când începe o civilizație este probabil scrisul. Asta e.
Dacă ar fi să alegi ceva, aș alege asta. Asta s-a întâmplat doar acum cinci mii de ani.
Deci pentru civilizații, cum am spus, un milion de ani în plus e o perioadă enormă în comparație cu durata civilizației umane. Dar e foarte puțin în comparație cu vârsta universului.
Ar trebui să mergi trei cifre după virgulă din cei 13,8 miliarde de ani doar ca să adaugi un milion de ani.
Așa că cred că s-ar putea să descoperim, când vom explora aceste sisteme stelare, că au existat civilizații extraterestre. Poate au durat milioane de ani, mult mai mult decât am durat noi.
Și cred că orice civilizație care poate dura un milion de ani va fi în Galeria Faimei. Este o perioadă incredibil de lungă.
Deci, și cred că pentru omenire, nu vrem să fim una dintre acele civilizații jalnice cu o singură planetă. Știi, orice civilizație care se respectă ar trebui să aibă cel puțin două planete. Ăsta ar trebui să fie scopul nostru.
Uau. Deci tocmai ai spus că corpul uman e format din elemente ale unei explozii și apoi elemente rearanjate. Nu? Deci crezi că s-a întâmplat coincidental sau crezi în Dumnezeu?
Sunt doar curioasă. Pentru că mulți spun că asta nu poate fi o coincidență. Nu? Deci ar fi putut fi Dumnezeu. Deci tu crezi în Dumnezeu?
Păi, sunt deschis să cred în lucruri proporțional cu informațiile pe care le primesc.
Deci, am să zic că am o perspectivă fizică asupra realității, adică încerc să înțeleg universul cât mai mult posibil, să înțeleg ce se întâmplă.
Sunt cu siguranță deschis la ideea existenței lui Dumnezeu. Și dacă te întrebi de unde a apărut universul? Cum a fost creat? Presupun că ar putea exista o entitate pe care ai putea să o numești Dumnezeu. Nu știu.
Dar asta e o întrebare separată de, să zicem, există vreo entitate care ne observă acțiunile zilnice și emite un verdict moral asupra a ceea ce facem zi de zi?
Nu pare să fie cazul pentru că, știi tu, se întâmplă lucruri foarte rele în lume. Și dacă ar exista cineva care ne observă constant din punct de vedere moral, ar părea ciudat că unele lucruri foarte rele nu sunt împiedicate să se întâmple.
Dar poate așa stau lucrurile. Nu știu. Încerc doar să-mi formez opiniile bazându-mă pe ce învăț. Și pe măsură ce învăț mai multe, aspir să-mi schimb perspectivele pentru a se potrivi cu ce învăț.
Da, la fel și eu. Și ca să fiu sinceră, încă sunt în căutare. Și nu știu ce să cred. Deci poate sunt agnostică. Și da, dar e foarte interesant să vezi cum a evoluat lumea și universul.
Și da, a fost incredibil de interesant să-ți ascult viziunile. Și da, e destul de vizionară pentru fiecare dintre noi.
Da, aș spune că am o filozofie a curiozității. Sunt curios despre natura universului. Și aș spune că subscriu la școala de filozofie a lui Douglas Adams care a fost descrisă în Ghidul Autostopistului Galactic.
Știi, și în acea carte, Pământul era un fel de computer uriaș care încerca să răspundă la întrebarea care este sensul vieții? Și apoi vine cu răspunsul 42. Și ce înseamnă 42? Păi, de fapt, răspunsul e partea ușoară. Întrebarea e partea grea.
Deci, știi, asta a fost de fapt destul de revelator pentru mine, pentru că am avut un fel de criză existențială când aveam 12 sau 13 ani, despre sensul vieții. Și, știi, am citit multe texte religioase și cărți de filozofie.
Știi, cum ar fi să citești Schopenhauer și Nietzsche și altele, care e destul de deprimant de citit când ești copil.
De ce?
Sunt cam negative. Adică, uneori, știi, de fapt, are mai mult sens când le citești ca adult. Dar apoi am citit Ghidul Autostopistului Galactic, care este de fapt o carte despre filozofie prezentată sub formă de umor.
Și cred că mi s-a părut foarte profund, că ar trebui în esență să încercăm să înțelegem natura universului și, de fapt, să înțelegem chiar și ce întrebări să punem despre răspunsul care este universul.
Și asta m-a făcut să concluzionez că ar trebui să aspirăm să extindem aria și scara conștiinței, astfel încât să fim mai capabili să știm ce întrebări să punem despre natura, despre răspunsul care este universul. Deci ar trebui să urmăm acele acțiuni care duc la o mai bună înțelegere a universului.
Minunat. De fapt, acestea sunt cuvinte perfecte pentru final, ca să fiu sinceră, pentru că acum chiar nu știu cum să continui. Pentru că, serios, cuvintele astea sunt atât de frumoase. Aș strica totul dacă aș continua. A fost minunat. A fost foarte, a fost minunat să vorbesc cu tine.
Și să-ți ascult perspectiva asupra omenirii și, de asemenea, să-ți înțeleg viziunea. E foarte vizionară. Și, da, îți mulțumesc mult.
Mulțumesc. Ei bine, a fost o plăcere să vorbim și sper că oamenii vor asculta această conversație și o vor găsi utilă. Bine. Mulțumesc tuturor.
Mulțumesc tuturor.
Mulțumesc.
La revedere.
Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube și TikTok pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.