Nuland: SUA și aliații au descurajat Ucraina să încheie pace cu Rusia
Victoria Nuland confirmă că Occidentul a sfătuit Ucraina să respingă acordul de pace cu Rusia din 2022. Fostul oficial american dezvăluie detalii despre negocierile eșuate de la Istanbul.
Victoria Nuland, fostă subsecretară de stat a SUA, a oferit recent detalii despre negocierile de pace de la Istanbul din anul două mii douăzeci și doi între Rusia și Ucraina. În cadrul unui interviu cu jurnalistul rus, Mikhail Zygar, Nuland a confirmat implicarea SUA, Marii Britanii și a altor aliați occidentali în decizia Ucrainei de a nu semna acordul propus. Potrivit lui Nuland, negocierile au avut loc într-un context în care Rusia realiza că planul inițial de a cuceri rapid Kievul eșuase. La sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie două mii douăzeci și doi, ambele părți aveau motive să exploreze o posibilă înțelegere. Rusia căuta să obțină ceva din situația în care se afla, în timp ce Ucraina era interesată să oprească războiul și să determine retragerea forțelor rusești. Nuland a subliniat că SUA nu a fost direct implicată în negocieri, oferind doar sprijin Ucrainei la cerere. Cu toate acestea, când ucrainenii au solicitat sfaturi cu privire la direcția în care se îndreptau negocierile, a devenit clar că acordul conținea clauze problematice.
Puteți citi mai jos traducerea în limba română a videoclipului
Și vorbind despre un alt proces de negociere, Istanbul, 2022.
Acesta este un alt mit rusesc, Doamne Dumnezeule.
Da.
Da, o legendă urbană.
Da.
Da.
Unde este legenda?
Ce a fost adevărat?
Pentru că a existat o poveste spusă prima dată de fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett că ambele părți erau foarte aproape de final, de încheierea cu succes a negocierilor.
Și apoi prim-ministrul Boris Johnson a intervenit și i-a oprit pe ucraineni, i-a împiedicat pe ucraineni să semneze acordul.
Apoi reprezentantul ucrainean Arahami a confirmat într-un fel, da, a spus într-un interviu că a existat un fel de sfat din partea lui Boris Johnson de a opri negocierile și de a câștiga acest război pe cale militară.
Unde este mitul?
Unde este adevărul?
Ei bine, uite, doar negociatorii știu sigur pentru că ei erau în cameră.
Dar ține minte unde eram.
Cred că era la începutul, sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie, nu-i așa, din 2022.
Deci visul lui Putin că Kievul va cădea în cinci zile, că va avea controlul, era clar că nu se va întâmpla.
Iar armata rusă era foarte înglodată și făcea lucruri foarte stupide, cum ar fi, știi, 40 de mile de convoi deschis și toate chestiile astea.
Și începeau să fie împinși afară din nord, etc., și nu era clar, știi, cât de mult putea să țină.
Deci Rusia avea un interes în acel moment să vadă măcar ce putea obține.
Ucraina avea evident un interes dacă putea opri războiul și să scoată Rusia afară.
Deci acesta a fost ceva la care s-a lucrat, turcii au oferit un loc.
Noi nu am fost în cameră.
De fapt, nu eram foarte conștienți de ce fel de înțelegere era.
Am spus doar, uite, suntem aici pentru a sprijini.
Dacă vreți să știm mai mult, să știm mai puțin, suntem aici.
Și nu am fost niciodată complet siguri cât de împuternicită era fiecare echipă de negociere, dacă Putin era într-adevăr gata să semneze ceea ce echipa lui a fost de acord și dacă Zelensky era și el.
Dar relativ târziu în joc, ucrainenii au început să ceară sfaturi despre încotro se îndrepta acest lucru.
Și a devenit clar pentru noi, clar pentru britanici, clar pentru alții, că principala condiție a lui Putin era îngropată într-o anexă la acest document la care lucrau.
Și includea limite asupra tipurilor precise de sisteme de arme pe care Ucraina le putea avea după acord, astfel încât Ucraina ar fi fost practic neutralizată ca forță militară.
Și nu existau constrângeri similare pentru Rusia.
Rusia nu era obligată să se retragă.
Rusia nu era obligată să aibă o zonă tampon de la granița ucraineană, nu era obligată să aibă aceleași constrângeri asupra forțelor sale militare care se confruntă cu Ucraina.
Și astfel, oameni din interiorul Ucrainei și oameni din afara Ucrainei au început să pună întrebări dacă acesta era un acord bun.
Și în acel moment totul s-a prăbușit.
Dar cred că mulți oameni, și poate chiar Zelensky însuși, erau foarte suspicioși că urmau să cadă într-o capcană.
Și dacă Putin ar fi putut obține acea Ucraină complet neutralizată, demilitarizată pentru nimic, de ce nu ar fi acceptat-o, știi?
Ai fost surprins de primele zile ale războiului?
Pentru că a existat celebrul citat, avem nevoie de muniție, nu de o cursă, pe care se presupune că Zelensky i l-a spus președintelui Biden.
A fost o surpriză pentru tine că rezistența ucraineană a fost atât de eficientă și ucrainenii au fost atât de curajoși și Zelensky nu a planificat să meargă în V-4, nicăieri?
Ei bine, în primul rând, după cum îți amintești, am descoperit pentru prima dată planul militar rusesc la sfârșitul lui octombrie 2021.
Și era atât de masiv și cuprinzător încât atunci când am început să informăm ucrainenii și pe toți ceilalți și să vorbim cu Moscova despre ce credeam că vor face, oamenii nu credeau.
Era oarecum de neînțeles că ar pune 100.000 de trupe pe cele trei laturi ale Ucrainei.
Și apoi am văzut constant planul implementat prin decembrie, ianuarie și începutul lui februarie, că toate aceste lucruri au început să se miște.
Și noi sfătuiam cu adevărat ucrainenii să ia măsuri defensive mai puternice și să-și pregătească populația că Putin ar putea face acest lucru.
Și ucrainenii nu credeau?
Știi, cred că toți își vor spune propriile povești când, Doamne ajută, acest capitol oribil se va termina și vor fi cu adevărat liberi din nou.
Unii ucraineni spun că nu au vrut să sperie populația.
Unii ucraineni spun că făceau pregătiri în liniște, dar încercau să o facă într-un mod discret.
Unii ucraineni cred că ar fi putut fi și mai bine pregătiți.
Dar cred că mulți dintre noi ne-am îngrijorat că, cu cantitatea de metal greu pe care Rusia o aduna pe trei laturi, capacitățile sale cibernetice, armele sale electromagnetice și toate aceste tipuri de lucruri, faptul că ucrainenii aveau foarte puțină apărare aeriană chiar și atunci, mai ales atunci, că Kievul ar putea cădea în câteva săptămâni.
Deci a fost enorm de inspirator să vedem curajul lor.
Dar de asemenea, și faptul că în fiecare sătuc au luptat și că erau de fapt mai bine pregătiți.
Adică, dacă Rusia ar fi reușit să obțină și să păstreze Aeroportul Hostomel, ar fi putut fi total diferit, dar Ucraina nu a permis asta.
Dar a fost de asemenea foarte interesant să vedem cât de proastă era armata rusă.
Adică, în Statele Unite, a spulberat complet acest mit al unei armate superputeri masive care ar putea să treacă prin Europa oricând ar dori.
Doar strategia, tactica, aroganța, lipsa de coordonare.
Deci asta a fost interesant, de asemenea.
Fii mereu la curent! Alătură-te comunității noastre pe YouTube și TikTok pentru conținut video de calitate. Pentru informații și alerte în timp real, urmărește-ne pe Telegram și WhatsApp.